Enerji tüketimi, havacılık, gayri safi yurt içi hasıla ve doğrudan yabancı sermaye yatırımı etkileşiminin analizi: Türkiye örneği
Analysis of interaction on energy consumption, aviation, gross domestic product and foreign direct capital investment: Example of Turkey
- Tez No: 812214
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: CO2 Emisyonu, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, Enerji Tüketimi, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı, Ekonomik Büyüme, CO2 Emissions, Gross Domestic Product, Energy Consumption, Foreign Direct Capital Investment, Economic Growth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Teknoloji, sanayileşme ve sivil havacılık alanında geçmişten günümüze kadar yaşanmış olan gelişmeler ve ülkelerin gelir ile ticaret durumları Karbondioksit (CO2) Emisyonunu etkilemiştir. Yapılan bu çalışma Türkiye'ye ait 1995-2015 yılları arasındaki veriler kullanılarak gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH), yolcu sayısının (YS), enerji tüketiminin (ET) ve doğrudan yabancı sermaye yatırımının (DYSY), CO2 Emisyonu üzerindeki etkisini açıklamayı amaçlamıştır. Veriler için Tanımlayıcı İstatistik, Birim Kök Testi, Modifiye Edilmiş Sıradan En Küçük Kareler (FMOLS), Dinamik En Az Kareler (DOLS), ARDL, Breusch-Godfrey Otokorelasyon LM Testi, Ramsey Reset Testi ve Değişen Varyans Testi yöntemleri kullanılmıştır. ARDL Testi sonuçlarında DYSY ve YS'nin CO2 Emisyonu üzerinde negatif; ET'nin ise poszitif yönde bir etkisi olduğu görülmüştür. ET-CO2 Emisyonu, YS-CO2 Emisyonu ve GSYİH-CO2 Emisyonu arasında istatistiki açıdan anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Granger Nedensellik Analizi sonuçlarında DYSY-CO2 Emisyonu ve YS-DYSY arasında çift yönlü; GSYİH-CO2 Emisyonu, ET-DYSY ve GSYİH-ET arasındaki tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Technology, industrialization, and civil aviation developments from the past to the present, and countries' income and trading conditions, have influenced Carbon Dioxide (CO2) Emissions. This study was intended to explain the impact of gross domestic product (GDP), passenger numbers (YP), energy consumption (ET) and foreign direct capital investment (DYSY) on CO2 Emissions using data from 1995 to 2015. The Identifying Statistics, Unit Root Test, Fully Modified Least Squares (FMOLS), Dynamic Ordinary Least Square (DOLS), ARDL, Breusch-Godfrey Autocorrelation LM Test, Ramsey Reset Test, and Variance Test methods were used for the data. The results of the ARDL Test showed a negative effect on CO2 Emissions of DYSY and YS, and a positive effect of ET. Statistically meaningful relations have been found between ET-CO2 Emissions, YS-CO2 Emissions, and GDP-CO2 Emissions. Granger Causality Analysis found a two-way relationship between DYSY-CO2 Emission and YS-DYSY; one-way causality between GDP-CO2 Emissions, ET-DYSY and GDP-ET.