Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bâkiler'in şiirlerinde Anadolu ve Anadolu insanı
Anatolia and Anatolian people in the Cahit Külebi and Yavuz Bülent Bakiler's poems
- Tez No: 812215
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİM ÇONOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Cahit Külebi, Yavuz Bülent Bâkiler, Anatolia, Cahit Kulebi, Yavuz Bulent Bakiler
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bâkiler'in şiirlerini besleyen önemli kaynaklardan biri olan Anadolu teması üzerinde durulmuş, Külebi ve Bâkiler'in şiirlerinden hareket edilerek, Anadolu hakkında birtakım değerlendirmelerde bulunulmuştur. Söz konusu değerlendirmeler ele alınan metinlere bağlıdır. Bu çalışmanın temel konusu Anadolu'nun Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bâkiler'in şiirlerine yansıyan görünümleridir. Diğer taraftan aynı temanın iki şairin şiirlerine ne şekilde yansıdığı da karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Şiirlerde, Anadolu temasının genel olarak samimiyetin muhafaza edildiği manevî bir değer olarak yansıtıldığı görülmektedir. Buna karşılık, Külebi ve Bâkiler'in Anadolu'dan ayrıldıktan sonra bir daha oraya dönmemeleri çelişkili bir durumdur. Bu durumda Anadolu'yu yalnızca hayalde kalan görünümleriyle hatırlamak, şairlerin Anadolu'ya romantik bir bakış açısıyla yaklaşmalarına sebep olmuştur. Bu nedenle de Anadolu'nun olumsuz hayat şartlarından kurtuluşu konusunda çözüm üretmektense, kendilerine ait bir Anadolu düşüncesini dile getirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the theme of Anatolia as an important source which feeds the poems of Cahit Kulebi and Yavuz Bulent Bakiler is stated and by following the poems of Kulebi and Bakiler, some evaluation are arrived about Anatolia. The mentioned evaluations are depend on the texts which are studied. The basic subject of this study is Anatolia with the views that reflect to Cahit Kulebi and Yavuz Bulent Bakiler's poems. On the other hand, how the same theme is reflected to the poems of two different poet is hold comparetively. In the poems as general the theme of Anatolia is reflected as a moral value in which sincerity is preserved is seen. On the contarary, it is a contrudictory situation that Kulebi and Bakiler never returned to Anatolia after had left there. In that respect, to remember Anatolia as a some kind of memory in the minds makes the poets approach Anatolia with a romantic point of views. For this reason, instead of producing solutions about getting rid of the negative conditions of live, it is viewed that they prefer to mention about a thought of Anatolia which belongs to themselves.