Kayseri koşullarında kışlık ve yazlık olarak ekilen yem bezelyesi çeşitlerinin ot verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of forage yield and some quality traits of forage pea cultivars at winter and spring sowing under Kayseri conditions
- Tez No: 812225
- Danışmanlar: PROF. DR. SATI UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yem bezelyesi, ekim zamanı, ot verimi ve kalitesi, Forage pea, sowing time, forage yield and quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmada, Kayseri ekolojik koşullarında bazı yem bezelyesi çeşitlerinin kışlık ve yazlık ekimlerinde ot verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme alanında 2021-2022 üretim yılında gerçekleştirilmiştir. Tarla denemesi“Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine”göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada yem bezelyesi çeşitlerinde bitki boyu (cm), yeşil ot verimi (kg/da), kuru ot verimi (kg/da), ham protein oranı (%), ham protein verimi (kg/da), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF; %), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF; %), sindirilebilir kuru madde (SKM; %), kuru madde tüketimi (KMT; %), nispi yem değeri (NYD), metrekaredeki bitki sayısı (adet/m2) ve kıştan zarar gören bitki oranı (%) gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; bitki boyu 84.50-123.03 cm, yeşil ot verimi 2258.9-3050 kg/da, kuru ot verimi 491.4-740.0 kg/da, ham protein oranı %13.70-18.70, ham protein verimi 74.13-132.17 kg/da, ADF oranı %31.43-36.80, NDF oranı %35.83-45.17, SKM oranı %61.73-64.43, KMT oranı 2.66-3.35, NYD 124.83-161.53, metrekarede bitki sayısı 44.80-81.77 adet ve kıştan zarar gören bitki oranı %5.23-44.38 arasında değişim göstermiştir. Bu çalışma sonucunda Ateş, Özkaynak, Taşkent ve Töre çeşitlerinin hem yazlık hem de kışlık olarak ekilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the forage yield and some quality characteristics of some forage pea cultivars in winter and summer sowing in Kayseri ecological conditions. The research was carried out in the experimental field of Erciyes University, Agricultural Research and Application Center, in the production year of 2021-2022. The field experiment was carried out according to the split-plot arrangement within a randomized block design with 3 replications. In the research, plant height (cm), forage yield (kg/da), hay yield (kg/da), crude protein ratio (%), crude protein yield (kg/da), acid detergent fiber (ADF ; %), neutral detergent fiber (NDF; %), digestible dry matter (DDM; %), dry matter intake (DMI;%), relative feed value (RFV), the number of plants per square meter and the rate of plants damaged by winter (%) were investigated. When the research results are evaluated; plant height varied between 84.50-123.03 cm, forage yield 2258.9-3050 kg/da, hay yield 491.4-740.0 kg/da, crude protein rate 13.70-18.70%, crude protein yield 74.13-132.17 kg/da, ADF rate 31.43-36.80%, NDF rate 35.83-45.17%, DDM rate 61.73-64.43%, DMI rate 2.66-3.35, RFV 124.83-261.53, number of plants per square meter 44.80-81.77 and the rate of plants damaged by winter 5.23-44.38%. As a result of this study, it was concluded that Ateş, Özkaynak, Taşkent and Töre cultivars can be sown both in winter and spring.