Filistinli mültecilerin Lübnan iç savaşına etkileri
The effects of Palestinian refugees on the Lebanon civil war
  1. Tez No: 812226
  2. Yazar: DOĞUHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YENAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistinli Mülteciler, İsrail, Lübnan, İç Savaş, Mülteci Savaşçılar, Filistin Kurtuluş Örgütü, Palestinian Refugees, Israel, Lebanon, Civil War, Refugee Warrior, Palestine Liberation Organization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın genel amacı mültecilerin savaşçılara dönüşebileceğini ve sonrasında ülkeleri dönüştürebileceğini örnek bir olay üzerinden göstermektir. Filistinli mülteciler meselesi Ortadoğu'yu istikrarsızlaştıran unsurların en başında gelmektedir. İsrail Devleti'nin kuruluşu ile ortaya çıkan Filistinli mülteciler Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Suriye gibi birçok Arap ülkesine dağılmıştır ve halen orada mülteci kamplarında yaşamaktadırlar. Başta Filistin Kurtuluş Örgütü olmak üzere Filistinli silahlı örgütlerin mülteciler üzerindeki etkileri Ürdün'de ve Lübnan'da İç Savaş'a kadar giden bir şiddet sarmalını başlatmıştır. Lübnan'da başlayan iç savaş daha kanlı olmuştur. Lübnan'ın hâlihazırda karışık sosyal ve dini yapısı Filistinli mültecilerin ülkeye gelişi ile iyice bozulmuş ve ülke günden güne 15 sene sürecek olan bir iç savaşa sürüklenmiştir. Bu çalışmanın amacı iyi yönetilemeyen bir mülteci meselesinin istikrarsızlığa, teröre ve iç savaşa sebep olabileceğini göstermektir. Ayrıca Lübnan İç Savaşı'nda mültecilerin rolünü anlamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this study is to show through a case study that refugees first become fighters and then transform countries. This case study is The Palestinian refugees. The Palestinian refugee crisis is in the foreground of the factors that make the Middle East inconsistent. After establishment of İsraeli State The palestininan refugees, took shelter in the neighbourhood Arabic countries such as Egypt Syria Jordan Lebanon and they still live in these refugee camps in these countries. The expulsion of Palestinian Arabs from their country through terrorist campaigns paved the way for the establishment of many Palestinian resistance/gerilla/terror organizations and these organizations used Palestinian refugees to recruit militants. This effect of the Palestinian armed organizations, on refugees (especially the Palestine Liberation Organization) started a chain of violence that led to the civil war in Lebanon and Jordan. The civil war that broke out in Lebanon was much more bloody. The already mixed social and religious structure of Lebanon has deteriorated with the Palestinian refugees and the country has been dragged into a civil war that will last for 15 years from day to day. The aim of this study is to show that a badly managed refugee issue can cause instability, terrorism and civil war. It is also trying to understand the role of refugees in the Lebanese Civil War.