The Palestinian refugees in Lebanon: The policies of the Lebanese State and the role of the UNRWA
Lübnan'daki Filistinli mülteciler: Lübnan Devleti'nin politikaları ve UNRWA'nın rolü
  1. Tez No: 161430
  2. Yazar: ABDİ NOYAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistinli mülteciler (Filistin mültecileri), Lübnan, UNRWA, Arap-İsrail çatışması. VH, Palestinian (Palestine) refugees, Lebanon, the UNRWA, Arab-Israeli conflict
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
öz LÜBNAN'DAKİ FİLİSTİNLİ MÜLTECİLER: LÜBNAN DEVLETİ'NİN POLİTİKALARI VE UNRWA'NIN ROLÜ Özkaya, Abdi Noyan Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meliha B. Altunışık Ocak 2005, 128 sayfa Bu tez, Arap-İsrail çatışması ve Lübnan'daki siyasi gelişmeler çerçevesinde Lübnan'daki Filistinli mültecilerin faaliyetlerim ve durumlarım incelemektedir. Suriye ve İsrail gibi dış aktörlerin rollerinin yanısıra Filistinli mültecilerin Lübnan Devleti ve halkı ile ilişkileri ve yerel ve bölgesel siyasi gelişmelerdeki rolü tartışılmaktadır. Ayrıca, Lübnan'daki Filistinli mültecilerin içinde yer aldığı bağlanım tam bir görüntüsünü vermek amacıyla UNRWA'nin Lübnan'daki rolü tarihsel bir perspektiften incelenmektedir. Çalışma, Lübnan Devleti'nin mezhepsel ve ekonomik nedenlerden ötürü Filistinli mültecilerin Lübnan'a yerleştirilmesini kesinlikle düşünmediğini ve bunu engellemek için kısıtlayıcı politikalar uyguladığım göstermektedir. İç Savaş ve savaş sonrası sorunlar da Lübnan Devleti'nin retçi politikalarını doğuran diğer etkenlerdir. VIBölgesel bağlamda Suriye, Lübnan'daki en önemli aktör olmuştur. Suriye'nin Lübnan'ın politikalarını ve Lübnan'daki Filistinliler'in politikaları tamamen kontrol ettiği tespit edilmiştir. UNRWA ile ilgili olarak da Örgüt'ün mülteciler için bir yan-devlet gibi işlediği ancak mali zorlukların ve yetkisinin mültecilerin koşullarım iyileştirmesini engellediği sonucuna varılmıştır. Örgüt, Lübnan'daki mülteciler için çok önemlidir çünkü bu ülkedeki mülteci topluluğu tamamiyle Örgüt'ün verdiği hizmetlere bağımlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PALESTINIAN REFUGEES IN LEBANON: THE POLICIES OF THE LEBANESE STATE AND THE ROLE OF THE UNRWA Özkaya, Abdi Noyan M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha B. Altunışık January 2005, 128 pages This thesis analyzes the activities and conditions of Palestinian refugees in Lebanon within the framework of the Arab-Israeli conflict and the political developments in Lebanon. Their relations with the Lebanese state and public and their role in the domestic and regional political developments are discussed along with the roles of the outside actors such as Israel and Syria. In addition, the role of the UNRWA in Lebanon is analyzed from a historical perspective as an attempt to give a complete picture of the context surrounding the Palestinian refugees in Lebanon. The study shows that the Lebanese state totally rules out the resettlement of the Palestinian refugees because of sectarian and economic reasons and implements IVrestrictive policies to prevent their resettlement. The legacy of the Civil War and the post- War problems in Lebanon are additional factors for the rejectionist policies of the Lebanese state. In the regional context, Syria has been the most important actor in Lebanon. It is found that Syria has total control of the Lebanese politics and Palestinian politics in Lebanon. Regarding the UNRWA, it is concluded that the Agency has operated as a quasi-state organ for refugees but the financial difficulties and its mandate prevents it to improve the conditions of refugees. The Agency has been very crucial for the refugees in Lebanon because the refugee community in this country is totally dependent on the Agency service.