Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran hastalarda retromolar kanal anatomik yapısı ve görülme sıklığı
Retromolar canal anatomical structure and prevalence in patients applying to Kocaeli Üniversity Faculty of dentistry
- Tez No: 812278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE HOŞGÖR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Retromolar kanal, retromolar foramen, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, mandibular anatomi, aksesuar inervasyon, Retromolar canal, retromolar foramen, cone beam computed tomography, mandibular anatomy, accessory innervation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; mandibula posterior bölgede görülebilen anatomik bir varyasyon olan retromolar kanal ve foramenin görülme sıklığını, anatomik yapısını incelemek ve retromolar bölgede yapılan cerrahi işlemler için önemini vurgulamaktır. Materyal ve Metot: Çalışma verileri Ocak 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvurmuş olup herhangi bir sebeple KIBT çektirmiş hastalardan oluşturuldu. Bu tez çalışmasında, yaşları 18-57 yaş arasında değişen 2176 hastaya ait çeşitli sebeplerden alınmış KIBT görüntüleri retrospektif olarak incelendi. KIBT görüntülerinde; RMK olup olmaması, varsa RMK'nın tipi, genişliği, alveoler krete vertikal uzaklığı, mandibular ikinci molar dişe olan uzaklığı incelendi ve ölçümleri yapıldı. Tespit edilen retromolar kanalların; cinsiyet, yaş ve kanal tipinin dağılımları istatistiksel olarak Path testi ile yapıldı. Tüm istatistiksel analizlerde güven aralığı %95 olarak seçildi. Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen 261 hastanın 28'inde (%10,7) retromolar kanal tespit edildi. En çok B1 tip (%61,3) olarak sınıflandırılan kavisli retromolar kanal tipi izlendi. Retromolar kanal ile cinsiyet, yaş ve kanal tipinin dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Cerrahi uygulamalar öncesinde retromolar kanal ve retromolar foramenin yeri ve seyrini belirlemek önemlidir. Bu nedenle cerrahi operasyonlar öncesi KIBT görüntülerinde RMK olup olmadığı dikkatle incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The objective of this study is to examine the incidence and anatomical structure of the retromolar canal (RMC) and foramen, which is an anatomical variation that can be seen in the posterior region of the mandible, and to emphasize its importance for surgical procedures in the retromolar region. Materials and Methods: Study data were formed from patients who applied to Kocaeli University Faculty of Dentistry between January 2019 and January 2020 and had CBCT for any reason. In this thesis, CBCT images of 2176 patients aged between 18-57 years, taken for various reasons, were analyzed retrospectively. In CBCT images; the presence or absence of RMC, if any, the type and width of RMC, its vertical distance from the alveolar crest, and its distance from the mandibular second molar tooth were examined and measured. Detected retromolar canals; the distributions of gender, age, and canal type were statistically made with the Path test. The confidence interval was chosen as 95% in all statistical analyses. Results: Retromolar canal was detected in 28 (10.7%) of 261 patients evaluated in our study. The curved RMC type, classified as B1 type (61.3%) most, was observed. No statistically significant relationship was found between the RMC and the distribution of gender, age, and canal type (p>0.05). Conclusion: It is crucial to determine the location and course of the RMC and retromolar foramen before surgical procedures. For this reason, it should be carefully examined whether there is RMC in CBCT images before surgical operations.