Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi sağlık çalışanlarının kanser taramaları hakkında bilgidüzeyinin, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Information about cancer screenings of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital healthcare professionalsevaluation of individuals, attitudes and behaviors
- Tez No: 812290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: kanser tarama testleri, sağlık çalışanı, kanser bilgi yükü, cancer screening tests, health workers, cancer informaition load
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kanser, dünya genelinde ölüm sebeplerinin en sık 2. nedeni olup insidansı yıllara göre artış göstermekedir.2018 yılında Türkiye'de 421.164 ölüm görülürken bunların %19,7 sini kanserler oluşturmaktadır. Ülkemizde; sıklığı, mortalite ve morbidite hızı, sosyal ve ekonomik yük açısından önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Sağlık çalışanları, bu konuda kritik önem taşımakta olup çalışmamızda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının Ulusal Kanser Tarama Programıyla ilgili bilgi düzeylerini ve bu programlardan faydalanma durumlarına etki eden özellikleri tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmamıza 209'u kadın 109'u erkek cinsiyette olmak üzere toplam 318 sağlık çalışanı dahil edilmiş, katılımcılardan %30,2'si kanser taraması yaptırdığını bildirirken; en sık kullanılan tarama yöntemleri olarak %31,8'i Kendi Kendine Meme Muayenesi, %15,6'sı doktor muayenesi, %13,2'si meme USG yaptırdığını belirtmiştir. Çalışmamızda Kanser Bilgi Yükü Ölçek puan ortalaması 17,59±4,51 hesaplanmış olup sigara kullanımı, alkol tüketimi olan, kanser tarama yöntemleri hakkında bilgi almayan ve kanser taraması yaptırmayan katılımcıların Kanser Bilgi Yükü Ölçek puanı daha yüksek tespit edilmiştir. Çalışmamızda Kanser Taramalarına Yönelik Tutum Ölçeği puan ortalaması 95.93±12.27 hesaplanmış olup kadın cinsiyetin, öğrenim durumunu doktora olarak bildiren, hekim tanılı herhangi bir kanser tanısı olan, kanser tarama yöntemleri hakkında bilgi aldığını, doktoru tarafından kanser taraması önerildiğini ve kanser taraması yaptırdığını belirten katılımcıların Kanser Taramalarına Yönelik Tutum Ölçek'inden aldıkları puan daha yüksek saptanmıştır. Çalışmamızda Sağlık Algısı Ölçeği puan ortalaması 50.11±7.60 hesaplanmış ve Kanser Taramalarına Yönelik Tutum Ölçeği puanı ile Sağlık Algısı Ölçeği puanı arasında pozitif yönlü orta düzeyli anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak halkın eğitimi ve yönlendirilmesinde önemli role sahip sağlık çalışanlarının tarama testlerine istenilen düzeyde katılım göstermedikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer is the second most common cause of death worldwide and its incidence is increasing according to the years.In 2018, 421,164 deaths were seen in Turkey and 19.7% of them were cancers. Country; frequency, mortality and morbidity rate has become an important public health problem in terms of social and economic burden. Health workers are of critical importance in this regard and in our study, it was aimed to determine the knowledge levels of Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital health workers about the National Cancer Screening Program and the characteristics affecting their utilization of these programs.A total of 318 health workers, including 209 women and 109 men of the gender were included in our study, and 30.2% of the participants reported that they had cancer screening; As the most commonly used screening methods, 31.8% stated that they had Breast Self Examination,15.6% had a doctor's examination, and 13.2% had breast USG. In our study, the mean score of the Cancer Information Load Scale was calculated as 17.59±4.51 and the Cancer Information Burden Scale score was higher in the participants who smoked, consumed alcohol, did not receive information about cancer screening methods and did not have cancer screening. In our study, the mean score of the Attitude Scale towards Cancer Screening was calculated as 95.93±12.27, and the participants who stated that the female gender had a doctorate status, had any cancer diagnosis diagnosed by a physician, received information about cancer screening methods, recommended cancer screening by their doctor and had cancer screening,The scores they got from the Attitude Scale Towards It were found to be higher.In our study,the mean score of the Health Perception Scale was calculated as 50.11±7.60 and a positive moderate relationship was found between the score of the Attitude Scale towards Cancer Screenings and the score of the Health Perception Scale. As a result, it was determined that health workers, who have an important role in the education and guidance of the public, did not participate in the screening tests at the desired level.