İşe yeni başlayan hemşirelerin 'gerçeklik şoku' ile ilgili deneyimleri: fenomenolojik bir çalışma
Nurses' experiences with 'reality shock': A phenomenological study
  1. Tez No: 812302
  2. Yazar: EZGİ EYİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İşe yeni başlayan hemşireler, gerçeklik şoku, fenomenolojik çalışma, nitel analiz, New beginner nurse, reality shock, phenomenology, qualitative analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışma işe yeni başlayan hemşirelerin yaşadığı gerçeklik şoku deneyimlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma işe yeni başlayan hemşirelerin yaşadığı gerçeklik şoku deneyimlerini incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tanımlayıcı fenomenoloji deseninde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 2021-2022 yılları arasında işe yeni başlayan hemşireler oluşturmuştur. Çalışmaya, Benner'ın“Acemilikten Uzmanlığa”modelindeki tanıma uygun şekilde işe yeni başlayan 0-1 yıl arasında çalışan 11 işe yeni başlayan hemşire dahil edilmiştir. Veriler; 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu' ile bireyler ile derinlemesine görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Colaizzi'nin veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada üç ana tema ve 11 alt tema elde edilmiştir. Karmaşık yeni bir hayat ana temasının altında“kendi başına olmanın özgürlüğü”,“öğrenme heyecanı”,“kriz/bunalım”,“korku”ve“rutin düzenin bozulması”olmak üzere beş alt tema bulunmaktadır. Çalışmanın ikinci ana teması olan yüksek beklenti-görev ve zaman baskısının ise“oryantasyon olmadan mükemmel olma zorunluluğu arasında sıkışma”ve“kendine yüksek beklenti koyma”olmak üzere iki alt teması bulunmaktadır. Son tema olan gerçekle yüzleşme temasının alt temaları ise“hayal kırıklığı”,“acil karar alma çabası”,“hastanın dünyasından korkma”,“yardım arayışı”olmak üzere dört alt tema bulunmaktadır. Sonuç: Çalışmanın sonucunda işe yeni başlayan hemşireler çalışma hayatına geçtiklerinde beklentilerinin gerçekleşmemesine bağlı hayal kırıklığı yaşadığı, mesleğe geçişte uyumunu kolaylaştırmak için desteğe ihtiyaç duyduğu ve görev-sorumlulukların fazla olması ve olumsuz çalışma ortamının gerçeklik şokunu tetiklediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to reveal the reality shock experiences of newly graduated nurses and to analyze their feelings and thoughts about reality shock. Method: This research was carried out in the descriptive phenomenologyndesign, which is one of the qualitative research methods, in order to examine the reality shock experiences of nurses who have just started working. The population of the research consisted of nurses who started working at Akdeniz University Hospital between the years 2021-2022. In determining the sample, 11 nurses between 0-1 years who have just started the job defined in Benner's“From Novice to Expert”model were included in the study. Data; It was collected through in-depth interviews with individuals with Personal Information Form and Semi-Structured Interview Form. Colaizzi's data analysis method was used in the analysis of the data Results: Three main themes and 11 sub-themes were obtained in the study. Under the main theme of a complex new life, there are the themes of“freedom of being alone”,“excitement of learning”,“crisis/depression”,“fear”and“disruption of routine”. The second main theme of the study, high expectation-task and time pressure, has two sub-themes:“being stuck between the necessity of being perfect without orientation”and“putting high expectations on oneself”. The sub-themes of the last theme, facing reality, were determined as“frustration”,“urgent decision making effort”,“fear of the patient's world”,“seeking help”. Conclusion: As a result of the study, it has been determined that the nurses who have just started to work experience disappointment due to the fact that their expectations are not fulfilled when they enter the working life, they are afraid of harming the patient due to their lack of professional knowledge and skills, they need support to facilitate their adaptation to the profession, and their duty-responsibilities are high and the negative working environment triggers reality shock.