İbn'i 'Akil ve Şerhu İbn 'akil adlı eseri
The position of İbn 'Akil and his work titled as Şerhu İbn 'akil
- Tez No: 812447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM KOCABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: İbn 'Akîl, Şerhu İbn 'Akîl, İmam Mâlik, Basra, Kûfe, Nahiv, İbn 'Akîl, Şerhu İbn 'Akîl, İmam Mâlik, Basra, Kûfa, Nahw(Syntax)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma, İbn 'Akîl'in şerh etmiş olduğu İbn Mâlik'e ait Elfiyye adlı eseri üzerine yazmış olduğu Şerhu İbn 'Akîl ismiyle şöhret bulan eserin tanıtımıdır. İbn 'Akîl miladi 14. asırda yaşamış fıkıh, tefsir, kelam, mantık, kıraat dersleri almış bir âlimdir. Özellikle fıkıh ve nahiv ilminde kendisine başvurulan birisi olmuştur. İbn 'Akîl, yazmış olduğu Şerhu İbn 'Akîl adlı eseriyle nahiv alanına büyük katkıları olmuş hatta günümüzde de bu eseri Arap dilinin öğretiminde başvurulan kaynaklardandır. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, konusu ve İbn 'Akîl'in yaşamış olduğu dönem hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde İbn 'Akîl'in soyu, hayatı, ilmî hayatı, hocaları, öğrencileri, nahiv alanındaki eserleri gibi konular ele alınmıştır. İkinci bölümde Şerhu İbn 'Akîl eserinde takip edilen metod ve İbn 'Akîl'in nahiv kâideleri için kural belirlerken dayandırdıkları deliller hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümünde ise İbn 'Akîl'in nahivle ilgili görüşleri, Basra ve Kûfe ekolleri, İbn 'Akîl'in bu ekollerle iv münasebeti, Şerhu İbn 'Akîl'de İbn 'Akîl'in istifade etmiş olduğu âlimler ve son olarakta İbn Mâlik'in yazmış olduğu Elfiyye üzerine yazılmış şerhlerden birkaç tanesiyle Şerhu İbn 'Akîl arasında mukayese yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is the introduction of İbn 'Akîl's Şerhu İbn 'Akîl, a work he wrote on İbn Mâlik's Elfiyye, which Ibn Akil commented on. Ibn 'Akîl was a scholar who lived in the 14th century AD and studied fiqh, hermeneutics, kalam, logic and qiraat. He was especially consulted in the sciences of fiqh and nahw (syntax). Ibn 'Akîl made great contributions to the field of syntax (nahw) with his work Şerhu Ibn 'Akîl, and even today, this work is one of the references used in the teaching of Arabic language. This study consists of an introduction and three chapters. In the introduction, information about the purpose of the study, subject and the period in which Ibn 'Akîl lived in given. In the first chapter, İbn 'Akîl's lineage, his life, his academic life, his teachers and students and his works in the field of Syntax (Nahw) are discussed. In the second chapter, the method followed in Şerhu İbn 'Akîl and the evidence İbn 'Akîl relied on while determining the rules for syntax (nahw) rules are given. In the third chapter, Ibn 'Akîl's views on nahw (syntax), the schools of Basra ve Kûfa, Ibn 'Akîl's relationship with those schools, the scholars that İbn 'Akîl benefited from in Şerhu İbn 'Akîl are given and finally, Şerhu İbn 'Akîl and a few of commentaries on Elfiyye written by Ibn Malik are compared.