Köy okullarında görev yapan öğretmenlerin karşılaştığı sorunların incelenmesi
Investigation of the problems faced by teachers woking in village schools
- Tez No: 812585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: köy, köy okulu, öğretmen, sorun, village, village school, teacher, problem
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı köy okullarında çalışan öğretmenlerin yaşadıkları sorunları belirleyip bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Yöntem: Bu araştırmada yöntem olarak karma araştırma yöntemi seçilmiştir. Yapılan nicel analizde yapılan anket sorunların belirlenmesinde kapsamlı bir sonuca ulaşmaya ışık tutmaya yardımcı olurken araştırmada anket bölümünde cevaplanamayan ve yoruma dayalı sorunların belirlenmesine ise nitel kısımdaki görüşme formundan yararlanılmıştır. Karma yöntem araştırmaları araştırmacının topladığı ve analiz ettiği verileri en iyi şekilde anlamayı ve cevap araması için nitel ve nicel analiz yöntemlerini birlikte kullanarak çıkarımlarda bulunduğu bir araştırmadır. Karma yöntem araştırmalarda araştırma alanına göre farklı karma yöntem desenleri kullanılabilmekte bu araştırmada çeşitleme deseni kullanılmaktadır. Çeşitleme deseni farklı yöntemlerin güçlü yönlerini bir araya getirerek araştırma problemini en iyi şekilde anlamayı ve geçerliği artırmayı amaçlamaktadır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre; köyde görev yapan öğretmenlerin karşılaştıkları sorunlar incelendiğinde cinsiyet, yaş değişenine göre daha az anlamlı farklılık bulunduğu, medeni durum değişkenine göre anlamlı farklılık bulunmadığı, mesleki kıdem, görev ve köyde geçen hizmet süresi değişkenine göre anlamlı farklılık yüksek düzeyde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Taşımalı eğitim de yaşanan sorunlarda ise sadece görev değişkeni ile köyde geçen hizmet süresi değişkenine göre anlamlı fark bulunmuştur. Birleştirilmiş sınıflarda yaşanan sorunlarda ise sadece görev değişkeninde anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuçlar: Köy okullarında görev yapan öğretmenlerin karşılaştıkları sorunlar incelendiğinde birçok sorunla karşılaşıldığı görülmüştür. Köyde görev yapan öğretmenlerin karşılaşılan sorunlara hazırlıksız yakalandıkları görülmüş olup bu sorunlar hem öğrenci başarısının hem de öğretmenin moral ve motivasyonunun düşmesine sebep olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to identify the problems experienced by teachers working in village schools and to develop solutions for these problems. Method: Mixed research method was chosen as the method in this study. While the questionnaire made in the quantitative analysis helped to shed light on reaching a comprehensive result in determining the problems, the interview form in the qualitative part was used to determine the problems that could not be answered in the questionnaire section and based on interpretation. Mixed methods research is a research in which the researcher makes inferences by using qualitative and quantitative analysis methods together in order to understand the data collected and analyzed in the best way and to search for answers. In mixed method research, different mixed method designs can be used according to the research area, and the variation design is used in this research. The variation design aims to best understand the research problem and increase its validity by combining the strengths of different methods. Findings: According to the research results; When the problems faced by the teachers working in the village were examined, it was concluded that there was less significant difference according to gender and age, there was no significant difference according to the variable of marital status, and there was a significant difference according to the variable of professional seniority, duty and length of service in the village. In the problems experienced in transported education, a significant difference was found only according to the variable of duty and the length of service spent in the village. A significant difference was found only in the task variable in the problems experienced in multigrade classes. Conclusions: When the problems faced by the teachers working in village schools were examined, it was seen that many problems were encountered. It has been observed that the teachers working in the village are caught unprepared for the problems encountered, and these problems are thought to cause both student success and a decrease in the morale and motivation of the teacher.