Evre I-II kolon kanseri olan hastalarda klinik seyir ve nüks ile ilişkili prognostik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of prognosti̇c factors associated with clinical course and relapse in patients with stage I-II colon cancer
- Tez No: 812705
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖNDER EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, genel sağkalım, hastalıksız sağkalım, lokal nüks, sistemik nüks, Colon Cancer, Overall Survival, Disease-Free Survival, Local Recurrence, Systemic Recurrence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kolon kanserleri dünya genelinde her iki cinsiyette de en sık görülen kanserlerdendir. Günümüze kadar yapılan birçok çalışmada kolon kanseri olan hastaların klinik seyrini ve nüks oranını etkileyen prognostik ve prediktif faktörler saptanmıştır. Biz de bu çalışmamızda bu faktörlerin kendi kliniğimizde takip edilen Evre I-II kolon kanseri tanılı hastaların prognoz ve nükse olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu araştırmaya, cerrahi tedavi uygulandıktan sonra Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji bölümüne Eylül 2012-Eylül 2022 tarihleri arasında başvuran, klinik evresi I-II olan 104 hasta dahil edildi. Çalışmaya metastatik lenf nodu varlığının prognostik faktörlerle karşılaştırılması yapılması amacıyla tek lenf nodu metastatik olan Evre III hastalar da dahil edildi. Evrelemede TNM sınıflaması kullanıldı. Prognostik risk faktörü olarak yaş, cinsiyet, aile öyküsü, acil cerrahi varlığı, kitle lokalizasyonu, tümör boyutu, tümör diferansiyasyon derecesi, lenfovasküler ve perinöral invazyon varlığı, metastatik lenf nodu varlığı, mikrosatellit instabilite, CDX2 pozitifliği, klinik evre, adjuvan kemoterapi alma öyküsü, cerrahi öncesi CEA düzeyi değerlendirildi. Lokal ve sistemik nüks varlığı ile sağkalım açısından takip süreleri kaydedildi.Genel sağ-kalım süresi (OS) 35.5 ay olarak görüldü. Genel sağkalımı etkileyen faktörler değerlendirildiğinde cerrahi sırasında çıkarılan lenf nodu sayısına göre yapılangruplamada, lenf nodu sayısı 12'den az olanlarda genel sağ-kalım süresinin, lenf nodu sayısı 12'den büyük oranlara göre daha az olduğu saptandı (p=.001). Adjuvan kemoterapi alma durumuna göre hastalar genel karşılaştırıldığında adjuvan kemoterapi alan grupta genel sağ-kalım süresinin daha uzun olduğu görüldü (p=.047).Tümör boyutu 5 cm'den büyük olan hastalarda sistemik nüks riski 3.9 (HR %95 GA 1.21-13.03) kat artmış bulunurken, cerrahi öncesi CEA düzeyi 5'ten büyük olanlarda bu risk 12.5 (HR %95 GA 1.79-87.54) kat olarak bulundu. Bakılan özellikler ile lokal nüks arasında anlamlı ilişki bulunamadı.Çalışmamızda prognostik faktörleri doğrulayan bazı sonuçlara ulaşılmış olsa da dahanet bilgiler elde edilmesi için daha çok hastanın dahil edildiği, genel ve hastalıksız sağ-kalımındeğerlendirilebilmesi için, erken evre kolon kanseri hastalarının, daha uzun yaşam sürelerine sahip olduğu göz alınarak, takip sürelerinin daha uzun olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is a prevalent form of cancer that affects both men and women worldwide. Numerous studies have identified prognostic and predictive factors that impact the relapse rate and clinical progression of patients with colon cancer. The objective of this study is to assess the prognosis of patients with stage I-II colon cancer in our clinic, while considering various factors and their influence on relapse. The study included a total of 104 patients who sought treatment at Selçuk University Medical School Medicine Oncology Department between September 2012 and September 2022, following surgical intervention.The study included stage III patients with a single metastatic lymph node to compare the impact of metastatic lymph node presence with prognostıc factors. TNM classification is used in staging. The recorded variables for survival analysis, in relation to the occurrence of local and systemic recurrence, encompassed age, gender, family history, previous emergency surgeries, tumor location, tumor size, degree of tumor differentiation, lymphovascular and perineural invasion, presence of metastatic lymph node, microsatellite instability, CDX2 positivity, clinical stage, history of receiving adjuvant chemotherapy, and pre-surgical CEA level.Overall survival was calculated as 35.5 months. When grouping patients according to the number of lymph nodes removed during surgery, it was found that overall survival time for those with a lymph node count less than 12 was shorter than those with more than 12 nodes when factors affecting overall survival were evaluated (p = 0.001). When comparing the patients who received adjuvant chemotherapy to the general population, the overall survival time was longer in the group receiving adjuvant chemotherapy (p = 0.047). In patients with a tumor size greater than 5 cm, the risk of systemic recurrence was found to be increased 3.9 times (HR 95% CI 1.21-13.03). Additionally, for patients with a pre-surgical CEA level greater than 5, this risk was found to be 12.5 times higher. No significant relationship was found between the observed features and local recurrence.Even though our study has yielded some results confirming prognostic factors, it is necessaryto conduct studies involving a larger number of patients and longer follow-up times. This is important to obtain clearer information, considering the greater uniformity of mortality and better disease-free survival time observed in early stage colorectal cancers compared to advanced stages.