Çeşitli kolloidal gümüş nanomalzemeler kullanılarak yüzey geliştirilmiş raman saçılmasıyla bisfenol – a tayini
Determination of bisphenol–a by surface–improved raman partitioning method using various colloidal silver nanomaterials
  1. Tez No: 812740
  2. Yazar: RABİA GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE SAÇMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bisfenol–A, Raman, SERS, Gümüş Nanopartikül, Kırmızı Pancar, Bisphenol–A, Raman, SERS, Silver Nanoparticle, Red Beet
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bisfenol A (BPA) günlük hayatımızda kullandığımız birçok plastiğin hammaddesidir. Östrojen hormonu gibi davranabilen bu organik kirletici; bağışıklığın ve üremenin bozulmasına, kanser türlerinin oluşumuna yol açmaktadır [1]. Yüzey geliştirilmiş Raman spektroskopisi (SERS) hızlı, güvenilir, ucuz ve hassas tespit sağlayabilen bir yöntemdir [2]. Bu tez kapsamında üç farklı gümüş nanomalzeme (AgNPs) çeşitli indirgeyici reaktifler kullanılarak sentezlendi. Gümüş nanopartiküllerden birisi yeşil kimya (Beta Vulgaris L.) metodla sentezlendi. Diğer iki gümüş nanopartikül ise çeşitli indirgeyici kimyasallar kullanılarak sentezlendi. Gümüş nanomalzemelerin bisfenol A tespitindeki SERS etkinlikleri üzerinde araştırma yapılırken, farklı çözücü ortamlarında (aseton ve fosfat tampon) karşılaştırma yapılarak çalışıldı. AgNPs analizleri için taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji yayılımlı X–ışını (EDX), UV–Vis spektrofotometre, Zetasizer cihazları; bisfenol A tayini için ise yüzey geliştirilmiş Raman spektroskopisi (SERS) kullanıldı. AgNPs 1 ile aseton çözücü ortamında bisfenol A'nın tespit edilebilir en düşük derişimi 10–8 mol L–1'dir. AgNPs 2 ile aseton çözücü ortamında tespit edilebilir en düşük derişimi 10–5 mol L–1'dir. Yeşil kimya sentez olan AgNPs 3 ile fosfat tampon çözücü ortamında tespit edilebilir en düşük derişim 10–5 mol L–1 olarak bulundu. AgNPs'ler ile yapılan bisfenol A tespit çalışmalarıda en yüksek Raman (SERS) yoğunluğu AgNPs 1 ile elde edildi. Gerçek kola örnekleri ile yapılan çalışmalarda BPA tespiti yapıldı. Geliştirilen yöntemin gözlenebilme sınırı 10-8 mol L-1, bağıl standart sapma değeri %0,12 olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Bisphenol A (BPA) is the raw material of many plastics we use in our daily lives. This organic pollutant, which can act as the hormone estrogen; It leads to deterioration of immunity and reproduction, and the formation of cancer types [1]. Surface enhanced Raman spectroscopy (SERS) is a fast, reliable, inexpensive and sensitive method [2]. In this thesis, three different silver nanomaterials (AgNPs) were synthesized using various reducing reagents. One of the silver nanoparticles was synthesized by green chemistry (Beta Vulgaris L.) method. The other two silver nanoparticles were synthesized using various reducing chemicals. While researching the SERS efficacy of silver nanomaterials in detecting bisphenol A, it was studied by comparing different solvent media (acetone and phosphate buffer). Scanning electron microscope (SEM), energy dispersive X-ray (EDX), UV-Vis spectrophotometer, Zetasizer devices for AgNPs analysis; Surface enhanced Raman spectroscopy (SERS) was used for bisphenol A determination. The lowest detectable concentration of bisphenol A in acetone solvent medium with AgNPs 1 is 10–8 mol L–1. The lowest detectable concentration of AgNPs 2 in acetone solvent medium is 10–5 mol L–1. The lowest detectable concentration in phosphate buffer solvent medium with AgNPs 3, which is a green chemistry synthesis, was found to be 10–5 mol L–1. In bisphenol A detection studies with AgNPs, the highest Raman (SERS) density was obtained with AgNPs 1. BPA was detected in studies with real cola samples. The detection limit of the developed method was found to be 10-8 mol L-1, and the relative standard deviation value was found to be 0.12%.