İkiz şehirlerde kentsel büyümenin karşılaştırılması: Gaziantep ve Halep örnekleri
Comparison of urban growth in twin cities: Examples of Gaziantep and Aleppo
  1. Tez No: 812846
  2. Yazar: GOURAN HASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İkiz şehir, kentsel gelişim, sınır ötesi şehirler, ikizleme, Twin cities, urban development, cross-border cities cooperation, twinning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehircilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İkiz şehirler önemlerini bölgesel bağlantı merkezleri olmalarının yanı sıra ticari geçiş noktaları, sosyal bağlantılar ve kültürel alışveriş alanları olmalarından almaktadır. Yirminci yüzyılın sonlarında, özellikle Avrupa kıtasında, ikiz şehirler arasında işbirliği (ikizleme) olgusunun ortaya çıkmasıyla ikiz şehirler arasındaki bağlar daha da güçlenmiştir. İkizleme, ikiz şehirler arasındaki karşılıklı bağımlılığı artırmayı, aralarındaki sınırların katılığını azaltmayı, serbest ticaret ve kültürel alışveriş için ortak alanlar oluşturmayı, ortak altyapı projelerini hayata geçirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda sınır şehirleri, bölgesel boyutu olan ve uluslararası ilişkilerin gelişimine açılan kapılar olarak ikiz şehirlere dönüştürmeyi hedeflemektedir. İkizlemenin önemi, sınırları azaltmak ve sınırları daha iyi kullanmak için stratejik bir yol olmasıdır. Araştırma, sınırın her iki yakasında birbirine komşu ya da yakın şehirler olan, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerle birbirine bağlı ve ortak bir tarihe sahip ikiz şehirleri değerlendirmektedir. Bu bağlamda,Türkiye'nin Gaziantep ve Suriye'nin Halep kentleri stratejik konumları, ekonomik ve kültürel durumlarının yanı sıra binlerce yıldır süregelen ilişki ve bağları nedeniyle çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışmada, iki şehir arasındaki coğrafi yakınlık, sosyal bağlar, ticari ve ekonomik özellikler incelenerek Gaziantep ve Halep şehirleri arasındaki ikizleme durumu ortaya konmuştur. İki şehrin tarihsel gelişim süreçleri incelenmiş, özellikle Osmanlı Dönemi ve iki şehrin ayrılmasından sonraki dönemde kentsel gelişim karşılaştırılmıştır. Gaziantep ve Halep kentleri arasındaki özgün ilişkiyi ve aralarındaki işbirliğinin tamamlanmasının önündeki engelleri ortaya koyan çalışmada, her iki şehrin bölgesel rolünün geliştirilmesi amacıyla ortak kentsel plan ve projelere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmış ve bu doğrultuda öneriler geliştirilerek ikizleme projesi modeli tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The twin cities derive their importance from being regional hubs of connection, as well as commercial transit points, social connections and cultural exchanges. At the end of the twentieth century, especially in the European continent, the ties between twin cities became stronger with the emergence of the phenomenon of cooperation (twinning) between twin cities. Twinning aims to increase the interdependence between the twin cities, to reduce the rigidity of the borders between them, to create common areas for free trade and cultural exchange, and to implement common infrastructure projects. At the same time, it aims to transform border cities into twin cities with a regional dimension and as gateways to the development of international relations. The importance of twinning is that it is a strategic way to reduce borders and make better use of borders. The research evaluates twin cities, which are neighboring or close to each other on both sides of the border, connected by economic, social and cultural relations and have a common history. In this context, Turkey's Gaziantep and Syria's Aleppo cities have been chosen as the study area due to their strategic location, economic and cultural situation, as well as their relations and ties that have been going on for thousands of years. In the study, the twinning situation between the cities of Gaziantep and Aleppo was revealed by examining the geographical proximity, social ties, commercial and economic characteristics between the two cities. The historical development processes of the two cities were examined, and especially the urban growth in the Ottoman Period and the period after the separation of the two cities was compared. In the study, which reveals the unique relationship between the cities of Gaziantep and Aleppo and the obstacles to the completion of the cooperation between them, it has been revealed that there is a need for joint urban plans and projects in order to improve the regional role of both cities, and a twinning project model has been designed by developing suggestions in this direction.