Derin ven trombozu tanısında d-dimer testinin bir tarama testi olarak etkinliğinin araştırılması.
Exploration of the d-dimer test at diagnosis of deep vein trombosis
  1. Tez No: 812853
  2. Yazar: UMUT HASAN KANTARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deep vein thrombosis, fibrin degradation products, Doppler ultrasound
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Özet: Amaç: Derin ven trombozunun tanısın da D-di mer testinin birtarama testi olarak etkinliğini doppler ultrason bulgularıyla kıyaslamak. Gereç ve Yöntemler: Kalp Damar Cerrahisi polikliniğine başvuran alt ekstremite akut derin ventrombozu öntanısı alan 138 hastanın doppler ultrason ve kantitatif D-di mer analizi retrospektif olarak değer lendirildi. Çalışmaya bir haftadan uzun şikayetleri olan hastalar ve kronik derin ven trombozu tanısı olan hastalar alınmadı. Bütün hastalarda doppler ultrason değerlendirilmesi diz üstünden gerçekleştirilmiştir. Plazma D-dimer düzeyinin kantitatif olarak saptanması için bir polistiren mikropartikül aglutinasyon analiz testi kullanıldı. Her iki yöntemle değerlendirilen hasta grubunda derin ven trombozu prevalansı, sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerleri hesaplandı. Bulgular: D rin ven trombozu prevalansı %39.8 olarak bulundu. Doppler ultrason bulguları altın standart olarak alındığın da D-di mer testine ait sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer ve negatif predik tif değer sonuçları sırasıy la %89.0, %57.8, %58.3 ve %88.8 idi. Sonuç: D-dimer testinin derin ventrombozunu öngörmedeki spesifite değerili teratürde saptanan değerlere koşut olarak düşük bir değere sahiptir. Bu nedenle D-dimer testinin gerek tromboembolik olayla rı ön görmede tek başına etkin bir yöntem olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The study aims; Efficacy of D-dimer as a screening test is revealed in diagnosis of the deep vein thrombosis by using to compare with Doppler ultrasound data. Material and Methods: Quantitative D-dimer analysis results and Doppler ultrasound data of 138 patients with prediagnosis acute deep vein thrombosis were retrospectively evaluated. Patients with complaints more than one week and having chronic deep vein thrombosis were excluded from the study. Doppler ultrasound examination was performed from above knee in all patients. To detect the Plasma D-dimer levels as a quantitative analysis, a polystyrene microparticle agglutination test was used. The prevalence of deep vein thrombosis, sensitivity, specificity, positive and negative predictive values in two patient groups were calculated evaluated by both methods. Results: The prevalence of deep vein thrombosis was found as 39.8%. When Doppler ultrasound data were taken as a gold standard, the results of sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of D-dimer test were respectively found as 89.0%, 57.8%, 58.3%, and 88.8%. Conclusion: The specificity value of D-dimer test in predicting the deep vein thrombosis has a lower value as in the literature. Therefore, it would be wise to say that only D-dimer test may not be effective method while predicting of thromboembolic cases.