Evaluation of non-invasive techniques in the detection of H. pylori infection
Helicobacter pylori enfeksiyonunun saptanmasında invaziv ve non-invaziv tekniklerin değerlendirilmesi
- Tez No: 812896
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ, PROF. DR. MUSTAFA ALTAY ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: H.pylori, Dışkı antijen testi, yatay akış testi, ELISA, H. pylori, Stool antigen test, Non-invasive method, ELISA
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
H. pylori, peptik ülserler, kronik gastrit, MALT lenfoma ve gastrik adenokarsinom patogenezinde önemli bir etkendir. H. pylori'nin saptanması için çeşitli teşhis yaklaşımları mevcuttur. İnvaziv ve invaziv olmayan yöntemlere ayrılmıştır. Fekal antijen testi (FAT), hastanın dışkı örneğinde H. pylori antijenini saptamak için kullanılan invazif olmayan bir testtir. FAT, rutin laboratuvarlarda Yanal akış testi (LFT) veya enzim immün testi (EIA) olarak kullanılır. Bu çalışmanın amacı, dışkı örneklerinde iki Lateral akış testi ve EIA testinin uyumluluğunu değerlendirmek ve bazı hastalardan elde edilen invaziv yöntem sonuçlarıyla karşılaştırmaktır. H. pylori suşları, EIA'ya (GA Generic assays) ek olarak bu çalışma için sağlanan iki yanal akış testi (1. CI test Diagnostics inc; Kanada ve 2. Test IT Diagnostic Türk lab; Türkiye) ile dışkı örneklerinde tarandı. Gmbh.; Almanya) testi. Toplam (110) dışkı örneği bu invaziv olmayan tekniklere tabi tutuldu. Ayrıca 32 erkek ve 58 kadın hastadan alınan toplam 90 dışkı örneği ELISA ile tarandı. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, CI Testi (LFT1) ile Test IT (LFT2) arasındaki farkı göstermiştir. Toplam numunelerin (60 numune)'si CI testi nedeniyle pozitif sonuç verirken, Test IT ile bu oran (50 numune) olarak belirlendi. Test ile çok daha yüksek oranda düşük pozitif sonuç (%10,90'a karşı %1,81) elde edildi. Rutin test sonunda 45 pozitif ve 45 negatif sonuç ELISA ile tarandı, pozitif numunelerin %80'i (45 numuneden 36'sı) ) ve negatif numunelerin 17,77'si (45 numuneden 8'i) pozitifti. LFT1 Testi ve LFT2 testleri birebir doğrulayan sonuçlar vermiş olup, iki lateral akış testi ve ELISA arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Bu 90 hastanın 29'unun invaziv test sonuçları incelendiğinde H. pylori tanısında altın standart olarak bilinen histolojik inceleme yapılıyor.
Özet (Çeviri)
H. pylori infections define a major factor in the pathogenesis of peptic ulcers, chronic gastritis, and gastric adenocarcinoma. Several diagnostic approaches are available for the detection of H. pylori. Divided into invasive and non-invasive methods. The fecal antigen test (FAT) is a non-invasive test used to detect H. pylori antigen in a patient's stool sample. FAT is used in routine laboratories as a Lateral flow test (LFT) or enzyme immunoassay (EIA). The aim of this study is to evaluate the compatibility of two Lateral flow tests and the EIA test in stool samples and compare them with the invasive method results obtained from some patients. H. pylori strains were screened in stool samples with two lateral flow tests, (1. CI test Diagnostics inc; Canada and 2. Test IT Diagnostic Türk lab; Turkey), which was provided for this study in addition to EIA (GA Generic assays Gmbh.; Germany) test. A total of (110) stool samples were subjected to these non-invasive techniques. In addition, a total of 90 stool samples from 32 male and 58 female patients screened by ELISA. Results obtained from this study showed that the difference between CI Test (LFT1) and Test IT (LFT2). While (60 samples) of the total samples gave a positive result because of the CI test, this rate was determined as (50 samples) with Test IT. A much higher rate of low positive results (10.90% vs. 1.81%) were obtained with the test .45 positive and 45 negative results at the end of routine testing were screened by ELISA, 80% of positive samples (36 out of 45 samples) and 17.77 of negative samples (8 out of 45 samples) were positive. LFT1 Test and LFT2 tests gave results confirming one-to-one, and no significant difference was observed between the two lateral flow tests and ELISA. When the invasive test results of 29 of these 90 patients, the histological examination, which is known as the gold standard for the diagnosis of H. pylori.