Sınıf öğretmenlerine yönelik eğitim teknolojisi kullanımı eğitiminin hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi
Preparation, implementation and evaluation of training on the use of educational technology for primary school teachers
  1. Tez No: 813008
  2. Yazar: BURCU ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ERKAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Mesleki Gelişim Eğitimi, Öğretim Tasarımı, Yeni Teknoloji, Teacher Professional Development Education, Instructional Design, New Technology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Okullarımızda yeni teknolojilerin uygun şekilde ve etkili kullanılması eğitim sistemimizde olumlu değişimlere ve gelişimlere katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda öğretmenlerin çağa uygun biçimde mesleki gelişimlerinin sağlanması gelecek nesillerin donanımlı bir şekilde yetişmesi için gereklidir. Son yıllarda MEB tarafından gerçekleştirilen projeler ve çevrim içi eğitimlerle öğretmenlerin eğitim teknolojilerini tanımaları sağlanmaktadır. Fakat öğretmenlerin sınıflarında uygulamaya geçme aşamasında eksik kaldığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada, bir ilkokuldaki sınıf öğretmenlerinin eğitim teknolojisi ihtiyaçları analiz edilmiş, öğretim tasarımı yapılarak bir mesleki gelişim eğitimi düzenlenmiş ve bu eğitimin öğretmenlerin teknoloji kullanımı öz-yeterlilikleri üzerindeki etkisinin ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada karma yöntem deneysel araştırma deseni (Creswell ve Plano Clark 2018) içinde bir öğretim tasarımı yapılmış, uygulanmış ve bu süreçte hem nicel hem de nitel verilerden yararlanılmıştır. Araştırma çalışma grubunu İstanbul'da bir devlet ilkokulunda görev yapan 22 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcıların eğitim teknolojileri öz-yeterliliklerini belirlemek için“Eğitim Teknolojileri Standartı Özyeterlilik Ölçeği”(Şimşek ve Yazar, 2016) kullanılmıştır. Nicel veriler IBM SPSS 22.0 ile analiz edilmiştir. Nitel veriler içerik analizi ile incelenmiş ve kodlayıcılar arası uyum bakılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre düzenlenen eğitim öğretmenlerin eğitim teknolojisi öz yeterlilikleri üzerinde etkili olmuştur. Katılımcı görüşleri, eğitime yönelik görüşlerin olumlu olduğunu, eğitimi verimli bulduklarını, eğitimin dolaylı etkisinin öğrencilerin motivasyonunu arttırdığını, bu eğitimin eğitim-öğretim yılı başında da tekrar düzenlenmesini beklediklerini, uygulama süresinin daha fazla ve videoların daha az olmasını istediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Appropriate and effective use of new technologies in our schools will contribute to positive changes and developments in our education system. In this context, ensuring the professional development of teachers in accordance with the age is necessary for the future generations to grow up equipped. In recent years, projects and online trainings carried out by the Ministry of National Education enable teachers to get acquainted with educational technologies. However, there are studies showing that teachers are deficient in the implementation phase in their classrooms. In this context, in this study, the educational technology needs of classroom teachers in a primary school were analyzed, a professional development training was organized through instructional design, and it was aimed to examine the effects of this training on teachers' technology use self-efficacy and teachers' opinions. In the research, an instructional design was made and implemented in a mixed method experimental research design (Creswell and Clark 2018), and both quantitative and qualitative data were used in this process. The research study group consists of 22 classroom teachers working in a public primary school in Istanbul. The“Education Technology Standards Self-Efficacy (ETSSE) Scale”(Şimşek and Author, 2016) was used to determine the educational technology self-efficacy of the participants. Quantitative data were analyzed with the IBM SPSS 22.0. Qualitative data were analyzed by content analysis and compatibility between coders was checked. Education organized according to the results obtained in the research has been effective on teachers' educational technology self-efficacy. The participant opinions show that the views on education are positive, they find the education productive, the indirect effect of the education increases the motivation of the students, they expect this education to be reorganized at the beginning of the academic year, and they want the application time to be longer and the videos less.