Kadın yöneticilerin kariyer engellerinin duygusal tükenme ve işe yabancılaşma üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik özelliklerin rolü: Çanakkale ilindeki kadın yöneticiler üzerinde bir araştırma
The role of a positive psychological features in the effect of career barriers of female managers on emotional exploitation and alienation to work: A research on female managers in Çanakkale
- Tez No: 813027
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN KANTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, yönetici, kadın yönetici, duygusal tükenme, işe yabancılaşma, pozitif psikolojik özellikler, Manager, female manager, emotional exhaustion, work alienation, positive psychological characteristics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Tez çalışmasının temel amacı, kariyer engellerinin duygusal tükenme ve işe yabancılaşma üzerindeki pozitif psikolojik özelliklerin rolünün incelenmesidir. Çalışmanın kuramsal çerçevesini kadın yöneticilerin kariyer engelleri, duygusal tükenme, işe yabancılaşma ve pozitif psikolojik özellikler oluşturmaktadır. Çalışmada, bahsi geçen kavramların önemleri ve kavramların birbirleri ile olan ilişkilerine değinilmektedir. Literatürde, pozitif psikolojik özelliklerin kadın yöneticilerdeki yönetim tarzlarını etkilediği, duygusal tükenme ve işe yabancılaşma eğilimlerinde pozitif psikolojik özelliklerin olumlu bir role sahip olduğu vurgulanmaktadır. Tez çalışmasının metadoloji kısmında, değişkenler arasındaki ilişkiler ve bu ilikilerin ortaya konulması ve araştırmanın modeli çerçevesinde bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkilerin açıklanması temel alınmıştır. Araştırmanın amacı çerçevesinde, Çanakkale ilinde kamu ve özel sektörde, orta ve üst kademe kadın yönetici olarak görev yapan 150 kadın yöneticiden anket yöntemi vasıtasıyla elde edilen veriler faktör analizi, kolerasyon analizi ve regresyon analizleri yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; Kadın yöneticilerin kariyer engellerinin duygusal tükenme ve işe yabancılaşma üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik özelliklerin“umut”alt boyutunun rolü ile kadın yöneticilerin kariyer engelleri arasındaki etkileşim düzeyleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the thesis study is to examine the role of positive psychological characteristics in the effect.of career barriers on emotional exhaustion and work alienation. The theoretical framework of the study consists .of career barriers, emotional exhaustion, work alienation and positive psychological characteristics of female managers. In the study, the importance of these concepts and their relations with each other are mentioned. In the literature, it is emphasized that positive .psychological characteristics affect the management styles of female managers, and positive psychological characteristics have a positive role in emotional exhaustion and work alienation tendencies. The methodology part of the thesis study is based on.revealing the relationships between the variables and explaining the relationships between the independent and dependent variables within the framework of the research model. Within the scope of the purpose of the research, the data.obtained from 150 female managers working as middle and upper level female managers in the public and private sectors in Çanakkale, were evaluated with the help of factor analysis, correlation analysis and regression analysis. According to the findings obtained as a result of the research; The role of the“hope”.sub-dimension of positive psychological .characteristics in the effect of career barriers of female managers on emotional .exhaustion and work alienation and the level of interaction between career barriers of female managers were explained.