Rolandik epilepsi tanılı çocukların serum çinko düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum zinc levels in children with rolandic epilepsy
  1. Tez No: 813249
  2. Yazar: DUYGU GÜNEŞ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELEVLİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SENEM AYÇA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Rolandik epilepsi, Çinko, Child, Rolandic epilepsy, Zinc
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi, nörobiyolojik, kognitif, psikososyal sonuçları olan tekrarlayan epileptik nöbetler oluşturmaya kalıcı bir yatkınlık ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Çocukluk çağının sentro-temporal dikenli epilepsisi eski adıyla rolandik epilepsi kendini sınırlayan erken çocukluk çağı fokal epilepsisi olarak kabul edilmektedir. Çinko sinaptik iletimde görev alan, metalloenzimlerin yapısında, aktifleştirilmesinde, inhibe ve regüle edilmesinde büyük roller üstlenen tüm canlıların sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirebilmesi için her gün belli bir miktarda alınması gereken bir mikrobesindir. Çinko epilepsi patogenezinde yer alan ligand kapılı klor kanallarının fizyolojik inhibitörüdür ve serum çinko düzeyi düşüklüğü, santral sinir sistemi (SSS)'nin ekstraselüler sıvısında çinko miktarında azalmaya ve böylece nöronal duyarlılığın artmasına yol açabilmektedir. Çalışmamızda rolandik epilepsi tanılı hastaların serum çinko düzeylerini sağlıklı çocuklarla kıyaslayarak rolandik epilepsi hastalığının ve antiepileptik tedavinin (Levetirasetam-LEV) çocuklarda serum çinko düzeyine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 40 yeni tanı almış rolandik epilepsi hastası, 40 antiepileptik ilaç (LEV) kullanan rolandik epilepsi hastası ve 40 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Rolandik epilepsi tanılı çocukların yaşları, antiepileptik ilaç (LEV) kullanım süreleri, tanı süreleri ve toplam nöbet sayıları standardize edilmiş bir form ile kayıt altına alınmıştır. Tüm olguların serum çinko düzeyi ve çinko eksikliği semptomu varlığı bulguları not edilmiştir. Çalışma için etik kuruldan onay alınmıştır. Araştırma sonucunda elde ettiğimiz veriler SPSS 15.0 programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen levetirasetam kullanan rolandik epilepsi tanılı hastaların 22'si (%55,0) erkek, 18'i (%45,0) kız; yeni tanı rolandik epilepsi hastalarının 19'u (%55) erkek, 18'i (%45) kız hastalardan oluşmaktaydı. Kontrol grubunun ise 20'si erkek (%50), 20'si (%50) kız vakadan oluşmaktaydı. Her üç grup arasında cinsiyet dağılımı açısından herhangi bir istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0,792). LEV kullanan rolandik epilepsi tanılı hasta grubunun yaş ortalaması 105,0 ± 48,9 ay; yeni tanı konmuş rolandik epilepsili hastaların yaş ortalaması 106,6 ± 40,0 ay; kontrol grubunun yaş ortalaması ise 110,1 ± 39,2 ay olarak saptandı. Her üç grup arasında yaş ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,507). Hastalar geçirdikleri toplam nöbet sayıları açısından karşılaştırıldığında antiepileptik tedavi (LEV) kullanan hastalar ortalama 2,9 ± 1,5 (min. 1 - maks. 7) nöbet geçirirken, yeni tanı rolandik epilepsi hastaları ise ortalama 1,9 ± 0,8 (min. 1 - maks. 4) nöbet geçirdiği saptandı. Geçirilmiş toplam nöbet sayısı açısından karşılaştırıldığında ilaç kullanan hasta grubunun nöbet sayısı yeni tanı grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0,001). LEV kullanan rolandik epilepsili hastaların tanı aldıktan sonraki geçen süre ortalama 30,4 ± 16,8 ay (min. 6 – maks. 72) iken ilaç kullanım süreleri ise ortalama 30,4 ± 16,8 ay (min. 7 - maks. 74) olarak saptandı. Grupların çinko düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=0,003). Çinko düzeyi, LEV kullanan hastalarda 86,1 ± 16,1; yeni tanı almış rolandik epilepsi tanılı hastalarda 74,6 ± 14,9; kontrol grubunda ise 81,7 ± 13,7 olarak saptandı. Gruplar çinko eksikliğinde semptom varlığı açısından karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,001). Çinko düzeyi ile yaş, tanı süresi, nöbet sayısı, ilaç kullanım süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar rolandik epilepsi tanılı hastaların serum çinko düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğunu göstermektedir. Levetirasetam tedavisi alan rolandik epilepsili çocuklarda serum çinko düzeyleri ile sağlıklı çocukların serum çinko düzeyleri arasında anlamlı fark olmaması levetirasetam kullanımının rolandik epilepsili çocukların serum çinko seviyesi üzerine olumlu katkıları olabileceği ve bu mekanizmayla nöronal aktiviteyi inhibe edebileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Epilepsy is a neurological disease characterized by a persistent predisposition to produce recurrent epileptic seizures with neurobiological, cognitive and psychosocial consequences. Centro-temporal spiny epilepsy of childhood, formerly rolandic epilepsy, is accepted as self-limiting early childhood focal epilepsy. Zinc is a micronutrient that must be taken in a certain amount every day in order to maintain a healthy life of all living things, which take part in synaptic transmission and play a major role in the structure, activation, inhibition and regulation of metalloenzymes. Zinc is a physiological inhibitor of ligand-gated chlorine channels involved in the pathogenesis of epilepsy, and low serum zinc levels can lead to a decrease in the amount of zinc in the extracellular fluid of the central nervous system, thus increasing neuronal sensitivity. In our study, we aimed to investigate the effects of rolandic epilepsy disease and levetiracetam on serum zinc levels in children by comparing serum zinc levels of patients with rolandic epilepsy with healthy children. Materials and Methods: Our study included 40 newly diagnosed rolandic epilepsy patients, 40 patients with rolandic epilepsy using antiepileptic drugs (LEV), and 40 healthy children. The ages, duration of antiepileptic drug (LEV) use, duration of diagnosis and total number of seizures of children with a diagnosis of Rolandic epilepsy were recorded with a standardized form. The serum zinc level and the presence of zinc deficiency symptoms were noted in all cases. Ethics committee approval was obtained for the study. The data we obtained as a result of the research were evaluated with the SPSS 15.0 program. Results: Of the patients with rolandic epilepsy using levetiracetam included in the study, 22 (55.0%) were male, 18 (45.0%) were female; 19 (55%) of the newly diagnosed rolandic epilepsy patients were male and 18 (45%) were female. The control group consisted of 20 male (50%) and 20 (50%) female cases. No statistically significant difference was found between the three groups in terms of gender distribution (p=0.792). The mean age of the patient group diagnosed with rolandic epilepsy using LEV was 105,0 ± 48,9 months; mean age of patients with newly diagnosed rolandic epilepsy was 106,6 ± 40,0 months; The mean age of the control group was 110,1 ± 39,2 months. There was no statistically significant difference between the three groups in terms of mean age (p=0,507). When the patients were compared in terms of the total number of seizures they had, patients using antiepileptic therapy (LEV) had an average of 2,9 ± 1,5 (min. 1 - max. 7) seizures, while patients with newly diagnosed rolandic epilepsy had an average of 1,9 ± 0,8 (min. 1 - max 4) was found to have seizures. When compared in terms of the total number of seizures, the number of seizures in the drug-using patient group was statistically significantly higher than in the newly diagnosed group (p=0.001). While the mean time elapsed after diagnosis of rolandic epilepsy patients using LEV was 30,4 ± 16,8 months (min.6 – max. 72), the mean duration of drug use was 30,4 ± 16,8 months (min. 7 - max. 74 months) was detected. There was a statistically significant difference in the zinc levels of the groups (p=0.003). Zinc level was 86,1 ± 16,1 in patients using LEV; 74,6 ± 14,9 in patients with newly diagnosed rolandic epilepsy; in the control group, it was found to be 81,7 ± 13,7. When the groups were compared in terms of the presence of symptoms in zinc deficiency, a statistically significant difference was found between them (p=0,001). There was no statistically significant correlation between zinc level and age, duration of diagnosis, number of seizures, and duration of drug use. Conclusion: The results of our study show that the serum zinc levels of patients diagnosed with rolandic epilepsy are lower than the control group. The fact that there was no significant difference between serum zinc levels in children with rolandic epilepsy receiving levetiracetam treatment and serum zinc levels in healthy children suggested that the use of levetiracetam may have positive effects on serum zinc levels in children with rolandic epilepsy and inhibit neuronal activity by this mechanism.