İntrapartum ultrasonografinin doğumun aktif fazında doğum şeklini öngörme gücü
The power of intrapartum ultrasonography to predict delivery in the active phase of delivery
  1. Tez No: 813250
  2. Yazar: HAKAN CAN EMEKLİGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrapartum Ultrasonografi, Sezaryen ile doğum, Vajinal doğum, Translabial USG, Transperineal USG, TUDÖS, HSD, HPD, AoP, OSA, PAA, ITU Baş İstasyonu, SDA, Intrapartum Ultrasonography, Caesarean section, Vaginal delivery, Translabial USG, Transperineal USG, TUDOS, HSD, HPD, AoP, OSA, PAA, ITU Head Station, SDA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Doğumhanedeki hastaların doğum şeklini aktif travayın başında ultrasonografi ile tahmin ederek, hastaların gereksiz doğum indüksiyonu almasını ve hastanede yatış süresinin uzamasını önlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 26 Temmuz 2022 ile 26 Mayıs 2023 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Doğumhanesinde vajinal doğum amacıyla interne edilen 37 hafta üstü gebeliği bulunan ve vajinal dilatasyonu 5 cm ve üstü aktif travaydaki 108 gebe dahil edildi. Bu gebelerden 7 gebe fetal distress, 1 gebe kord prolapsusu sebebiyle çalışmaya dahil edilmedi. 100 gebe ile çalışma tamamlandı. 100 gebeye de doğumhanede intrapartum ultrasonografi yapıldı. Ultrason probuyla suprapubikten Oksiput- Spin Açısı (OSA) ve Supra pubik iniş açısı (SDA) bakıldı. Posterior fourchette'e transvers pozisyonda yerleştirilerek Baş-perine mesafesi (HPD) bakıldı. Transperineal transvers planda symphysis pubis in uzun eksenine 45' açı ile Pelvis kemeri açısı (PAA) bakıldı. Translabial sagital planda ise Baş-symphysis mesafesi (HSD), Fetal başın yönü (HD), Progresyon açısı (AoP), Progresyon mesafesi (PD), ITU (İntrapartum translabial ultrason) Baş istasyonu bakıldı. Geçmişte bu parametrelerle yapılan çalışmalardaki doğum şeklini öngörmedeki eşik değerler baz alınarak TUDÖS (Total Ultrasonografik Doğum Ölçümleri Skoru) tablosu oluşturuldu. 9 parametrede de sezaryen ile doğum riski fazla çıkana 1 puan, vajinal doğum ihtimali fazla çıkana 0 puan verildi ve toplam skor hesaplandı. Gebeler daha sonra doğum şekline göre Vajinal doğum yapanlar ile Sezaryenle doğum yapanlar şeklinde iki ayrı grupta incelendi ve Total doğum şekli skoru değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: İki grup incelendiğinde Yaş farkı olarak istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Gebelik haftası, Gravida, Parite sayıları karşılaştırıldığında ise iki grup arasında istatiksel olarak fark bulunmamaktaydı. HPD, HD, AoP, ITU Baş İstasyonu, SDA, ölçümleri kıyaslandığında ise iki grup arasında istatiksel olarak anlamlıydı. HSD, PD, OSA, PAA ölçümleri kıyaslandığında ise iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. USG sonrası doğum süresi (Dk), Doğum Ağırlığı (Gr) iki grup arasında karşılaştırıldığında istatiksel olarak fark yoktu. HD, AoP, PD, PAA, HS, SDA Skorları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatiksel fark anlamlıydı. HSD, PD, OSA Skorları karşılaştırıldığında ise gruplar arasında istatiksel bir fark yoktu. İki grup arasında Total doğum skorları kıyaslandığında istatiksel olarak çıkan fark anlamlıydı. Total Skorlama için hesaplanan AUC değeri: 0.908 olarak hesaplandı ve ROC analiz sonucunda da cut off değerinin 4 olması gerektiğine karar verdik. Sonuç: İntrapartum Ultrasonografi parametrelerinden HSD, HPD, HD, AoP, PD, OSA, PAA, ITU baş istasyonu, SDA parametreleri bakılarak hesaplanan Total Skorlama ile doğum şeklini öngörmede yardımcı olabileceği görülmüştür. 4 ve üstü Total Skorlama değerinin sezaryen ile doğum ihtimalini arttırdığı görülmüştür. Böylece eylem arresti, distosi gibi sezaryen ile doğum gereken durumlarda kararının erken verilmesi sağlanabilir. Doğum eylemi ve sonrasında oluşabilecek fetal ve maternal komplikasyonlar önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is to predict the delivery type of patients in the delivery room with ultrasonography at the beginning of active labor, to prevent unnecessary labor induction and prolongation of hospital stay. Materials and Methods: Our study was conducted between 26 July 2022 and 26 May 2023 in T.C. A total of 108 pregnant women who were pregnant over 37 weeks and whose vaginal dilatation was 5 cm or more and were in active labor, who were interned for vaginal delivery in the Ministry of Health Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic, were included. Among these pregnants, 7 pregnant women were excluded from the study due to fetal distress and 1 pregnant woman due to cord prolapse. The study was completed with 100 pregnant women. Intrapartum ultrasonography was performed in 100 pregnant women in the delivery room. Occiput-Spin Angle (OSA) and Suprapubic descent angle (SDA) were measured from the suprapubic area with the ultrasound probe. Head-perineum distance (HPD) was measured by placing the posterior fourchette in the transverse position. Pelvic arch angle (PAA) was measured at an angle of 45' to the long axis of the symphysis pubis in the transperineal transverse plane. In the translabial sagittal plane, Head-symphysis distance (HSD), direction of fetal head (HD), Angle of Progression (AoP), Progression distance (PD), ITU (Intrapartum translabial ultrasound) Head station were measured. The TUDÖS (Total Ultrasonographic Birth Measurements Score) table was created based on the threshold values for predicting the mode of delivery in studies conducted with these parameters in the past. In all 9 parameters, 1 point was given for those with a high risk of cesarean delivery, and 0 points for those with a high probability of vaginal delivery, and the total score was calculated. The pregnant women were then analyzed in two separate groups according to the type of delivery as those who gave vaginal delivery and those who delivered by cesarean section, and the total delivery score values were compared. Findings: The two groups were compared and there was no statistically significant difference in age. Gestational week, Gravida, Parity numbers were compared and there was no statistical difference between the two groups. HPD, HD, AoP, ITU Head Station, SDA measurements were compared and were statistically significant between the two groups. HSD, PD, OSA, PAA measurements were compared and no statistically significant difference was found between the two groups. Post-USG delivery time (Min) and Birth Weight (Gr) were compared between the two groups and there was no statistical difference. HD, AoP, PD, PAA, HS, SDA Scores were compared and statistical difference between groups was significant. HSD, PD and OSA scores were compared and there was no statistical difference between the groups. Total birth scores were compared between the two groups, and the statistical difference was significant. The AUC value calculated for Total Scoring was calculated as: 0.908 and as a result of the ROC analysis, we decided that the cut off value should be 4. Conclusion: It has been observed that Total Scoring, which is calculated by looking at the parameters of intrapartum ultrasonography such as HSD, HPD, HD, AoP, PD, OSA, PAA, ITU head station, SDA, can be helpful in predicting the mode of delivery. It has been observed that the Total Scoring value of 4 and above increases the probability of delivery by cesarean section. Thus, in cases where cesarean delivery is required, such as labor arrest and dystocia, the decision can be made early. Fetal and maternal complications that may occur during and after delivery can be prevented.