Öğrenme stili ve öz düzenleme beceri düzeyinin başarı hedefleri üzerindeki etkisi
The effect of learning style and self regulation skill level on goals for success
  1. Tez No: 813273
  2. Yazar: SARYA NURAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stili, Öz Düzenleme, Başarı Yönelimleri, Learning Style, Self Regulation, Achievement Tendencies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin öğrenme stili ve öz düzenleme becerisi ile başarı hedef yönelimleri arasındaki ilişkileri, bununla beraber başarı hedef yönelimlerinin; cinsiyet, akademik başarı algısı, ebeveyn öğrenim durumu ve sosyoekonomik düzey gibi değişkenler açısından nasıl farklılaştığı incelenmektir. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye de bulunan yükseköğretim kurumlarında öğrenimine devam eden 300 gönüllü üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler online form üzerinden sosyal medya aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verileri; Demografik Bilgi Formu, Maggie Mcvay Lynch Öğrenme Stili Ölçeği, Öz-Düzenleme Ölçeği ve 2x2 Başarı Yönelimleri Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada incelenmek üzere toplanan verilerin analizi, SPSS 24.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Ulaşılan bulgular %95 güven aralığı ve .05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığı tespit edildikten sonra demografik verilerin analizi yapılmıştır. Bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Analizler sonucunda farklılığa sebep olan grubu bulmak adına Post-hoc Testi yapılmıştır. Örneklem büyüklüklerine göre uygun olan Post-Hoc testleri kullanılmıştır. Öğrenme stili ile başarı yönelimleri arasında yine öz düzenleme ile başarı yönelimleri arasında bir ilişki olup olmadığı Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Öğrenme stili ve öz düzenleme becerisinin başarı yönelimlerine etkisi Regresyon analizi ile tespit edilmiştir. İncelenen demografik değişkenlerden; cinsiyet, akademik başarı algısı, babanın öğrenim durumu ve sosyoekonomik düzeye göre başarı yönelimleri alt boyutlarında anlamlı farklılık görülürken sınıf düzeyi ve anne öğrenim durumuna göre bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Öğrenme stili ile başarı yönelimleri arasındaki ilişkilere bakıldığında; öğrenme yaklaşma ve öğrenme kaçınma başarı yönelimi arttıkça görsel, işitsel ve kinestetik öğrenme stilinin arttığı bulunmuştur. Performans yaklaşma başarı yönelimi arttıkça işitsel ve kinestetik öğrenme stilinin, performans kaçınma başarı yönelimi arttıkça görsel, işitsel ve kinestetik öğrenme stilinin arttığı görülmektedir. Öz düzenleme ile başarı yönelimleri arasındaki ilişkilere bakıldığında; öğrenme yaklaşma başarı yönelimi arttıkça öz pekiştirme ve öz izleme becerisi artarken öz değerlendirme becerisi azalmaktadır. Öğrenme kaçınma başarı yönelimi arttıkça öz pekiştirme becerisi artarken öz izleme becerisi azalmaktadır. Performans yaklaşma ve performans kaçınma başarı yönelimi arttıkça öz izleme becerisi azalırken öz değerlendirme becerisi artmaktadır. Üniversite öğrencilerinin öğrenme stilleri ve öz düzenleme becerilerinin başarı yönelimlerini (öğrenme yaklaşma, öğrenme kaçınma, performans yaklaşma ve performans kaçınma) yordama düzeyini belirlemek için yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre; Bağımsız değişkenlerin öğrenme yaklaşma başarı yönelimindeki varyansın % 34' ünü, öğrenme kaçınma başarı yönelimindeki varyansın % 21' ini açıkladığı görülmektedir. Ulaşılan diğer sonuçlara göre; bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken olan performans yaklaşma başarı yönelimindeki varyansın % 12' sini, performans kaçınma başarı yönelimindeki varyansın % 20' sini açıkladığı bulunmuştur. Sonuç olarak öğrenme stili, öz düzenleme ve başarı yönelimleri arasında ilişki olduğu, öğrenme stili ve öz düzenlemenin başarı yönelimlerini yordadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between university students' learning style and self-regulation skills and their achievement goal orientations, as well as how the achievement goal tendencies differ in terms of variables such as gender, perception of academic success, parental education status, and socioeconomic level. The study group of the research consists of 300 volunteer university students who continue their education in higher education institutions in Turkey. Data have been collected through social media over the online form. Research data have been collected with Demographic Information Form, Maggie Mcvay Lynch Learning Style Scale, Oz Arrangement Scale and 22 Achievement Tendency Scales. The analysis of the data collected for analysis in the research has been made using the SPSS 24.0 package program. The findings have been evaluated at the 95% confidence interval and the 05 significance level. After determining whether the data has a normal distribution, demographic data have been analyzed. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (anova) has been applied. As a result of the analyses, the Post-hoc Test has been performed in order to find the group has caused the difference. Post-Hoc tests have been used according to the homogeneity of variances and sample sizes. Correlation analysis has been used to determine whether there is a relationship between learning style and achievement tendencies, and between self-regulation and achievement orientations. The effect of learning style and self-regulation skills on success tendency was determined by regression analysis. While there is significant difference in the sub-dimensions of gender, academic achievement, father's educational status and socioeconomic level, among the demographic variables examined, there is no difference according to class level and mother's education status. When the relationships between learning style and achievement tendencies were examined, it have been examined has been found that as the learning approach and learning avoidance success orientation increased, visual, auditory and kinesthetic learning styles increased. As the performance approach success orientation have increased, auditory and kinesthetic learning style antigs are seen, and as performance acquisition success orientation increases, visual, auditory and kinesthetic learning style antigs are seen. For example, when it is looked at the relationships between regulation and achievement tendencies; As the learning approach and achievement tendencies increases, self-reinforcement and self-monitoring skills increase, while self-evaluation skills decrease. As the learning-avoidance-achievement tendency increases, the self-reinforcement skill increases, while the self-monitoring skill decreases. As performance approach and performance avoidance achievement tendency increases, self-monitoring skills decrease, while self-evaluation skills increase. According to the results of multiple regression analysis to determine the predictive level of university students' learning styles and self-regulation skills on their achievement orientations (learning approach, learning avoidance, the fact that performance approach and performance avoidance), independent variables explains 34% of the variance in the learning approach success orientation and 21% of the variance in the learning avoidance achievement orientation. is seen. According to the other results, has been found that the independent variables have explained 12% of the variance in the performance approach success tendency, which is a dependent variable, and 20% of the variance in the performance avoidance success tendency. As a result, it has been understood that there is a relationship between learning style, self-regulation and success management, and that learning style and self-regulation predict achievement tendencies.