Priapizm modeli oluşturulan ratlarda Hypericum perforatum (sarı kantaron) un penis dokusu ve biyokimyasal belirteçler üzerine etkisi
The effect of hypericum perforatum (St. John's wort) on penis tissue and biochemical markers in rats for which a priapism model was created
- Tez No: 813312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DEMİRELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Priapizm, iskemi, reperfüzyon, hypericum perforatum, Priapism, ischemia, reperfusion, hypericum perforatum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Priapizm modeli oluşturulan ratlarda hypericum perforatum un penis dokusundaki etkilerinin histolojik ve biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada 40 adet yetişkin erkek Wistar albino rat her biri on sıçandan oluşan dört gruba ayrıldı. Kontrol grubuna ek olarak grup I priapizm grubu, grup II priapizm reperfüzyon grubu, grup III ise tedavi grubu olarak belirlendi. Grup I de ratlara hiçbir ilaç uygulanmadan 1 saatlik priapizm sonunda penektomi uygulandı. Grup II de; Grup I e ek olarak 30 dk'lık reperfüzyon sonrasında penektomi yapıldı. Grup III de ise; ratlara iskeminin 30. dakikasında 50 mg/kg H. Perforatum ekstratı verilerek Grup II' deki işlemler uygulandı. Tüm gruplardaki hayvanların penis dokularında ve serumlarında malondialdehit (MDA), süper oksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPX), inter lökin 6 (IL 6), tümör nekrozis faktör α (TNF-α) düzeyleri bakıldı ve penis dokuları histolojik olarak incelemesi ile H. Perforatum iskemi reperfüzyon hasarındaki rolü değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda; doku MDA ortalama değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. (p=0,045). Grup II ve Grup III de ise ortalama MDA değerlerinin grup I göre azaldığı fakat bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gösterildi. (p>0.05) Doku ortalama TNF-α değerlerinin Grup II ve grup III de grup I e göre anlamlı derecede azaldığı gösterildi. (p=0,035; p=0,003). Doku GPX ve SOD ortalama değerleri ise tüm gruplar arasında istatistiksel olarak benzer bulundu (p=0,385; p=0,142). Histopatolojik değerlendirme de ise kavernöz sinüs konjesyonu skor yüzde dağılımlarının kontrol grubu'na kıyasla Grup I ve Grup II de istatistiksel olarak anlamlı derecede yükseldiği saptandı. (p=0,023; p=0,008). Grup III de ise kavernöz sinüs konjesyonu skor yüzde dağılımlarının Grup I ve Grup II ye göre istastiksel olarak anlamlı olmayan derecede azaldığı tespit edildi. (p>0.05) Grup II de reperfüzyonla beraber ödem şiddetinin anlamlı derecede artmış olduğu saptanmış olup, tedavi ile beraber ödemin şiddetinde istatistiksel olarak anlamlı olmayan düşüş olmadığı gösterildi Sonuç: Bu çalışmada hypericum perforatumun priapizm modeli oluşturulan ratlarda penis dokusundaki oksidan maddelerden MDA, TNF-α düzeylerini düşürerek oksidatif stresi azalttığı ve histopatolojik olarak kavernözal sinüslerdeki konjesyonu ve doku ödeminin şiddetini azaltarak doku hasarı üzerine potansiyel iyileştirici yönde etkisi olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to evaluate the effects of hypericum perforatum on penile tissue in rats with priapism model in terms of histological and biochemical aspects. Materials and metods: In this study, 40 adult male Wistar albino rats were divided into four groups of ten rats each. In addition to the control group, group I was defined as the priapism group, group II as the priapism reperfusion group, and group III as the treatment group. Penectomy was applied to the rats in Group I after 1 hour of priapism without any medication. In Group II; In addition to group I, penectomy was performed after 30 minutes of reperfusion. In Group III; At the 30th minute of ischemia, the rats were given 50 mg/kg H. Perforatum extract, and the procedures in Group II were applied. Malondialdehyde (MDA), super oxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPX), inter leukin 6 (IL 6), tumor necrosis factor α (TNF-α) levels were measured in penile tissues and serums of animals in all groups, and penile tissues were examined histologically. and its role in H. Perforatum ischemia-reperfusion injury were evaluated. Results: In our study; tissue MDA mean values were found to be significantly higher than the control group. (p=0.045). It was shown that mean MDA values in Group II and Group III decreased compared to group I, but this decrease was not statistically significant. (p>0.05) It was shown that tissue mean TNF-α values were significantly decreased in Group II and Group III compared to group I. (p=0.035; p=0.003). Mean values of tissue GPX and SOD were found to be statistically similar between all groups (p=0.385; p=0.142). In the histopathological evaluation, it was determined that the percentage distribution of cavernous sinus congestion score was statistically significantly higher in Group I and Group II compared to the control group. (p=0.023; p=0.008). In Group III, the percentage distribution of the cavernous sinus congestion score was found to be statistically insignificant compared to Group I and Group II. (p>0.05) In Group II, it was determined that the severity of edema increased significantly with reperfusion, and there was no statistically insignificant decrease in the severity of edema with treatment. Conclusion: In this study, hypericum perforatum has been shown to reduce oxidative stress by decreasing the levels of MDA, TNF-α, which are oxidant substances in penile tissue, and to have a potential curative effect on tissue damage by histopathologically reducing the congestion and severity of tissue edema in the cavernous sinuses in rats with a priapism model.