Priapizmde dipiridamolün iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin oksidan-antioksidan denge açısından değerlendirlmesi
The possible protective effects of dipyridamole on ischemic reperfusion injury of priapism in terms of evaluation of oxidant-antioxidant balance
  1. Tez No: 419592
  2. Yazar: CEMİL BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAGUN KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: dipiridamol, priapizm, iskemi/reperfüzyon, Priapism, dipyridamole, ischemia/reperfusion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Dipiridamol, koroner vazodilatatör olarak piyasaya çıkarılmış, fakat bu bakımdan etkisiz bulunmuş bir ilaçtır. Endotelyal hücrelerde ve trombositlerde reaktif oksijen radikalleri oluşumunu engelleyen antioksidan özelliklere sahiptir. Çalışmada, iskemik priapizmde dipiridamolün iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine olası etkilerini araştırmayı amaçladık. Oluşturulan priapizm modelinde 1 saatlik iskemi ve 30 dakikalık reperfüzyon sonrası kan örnekleri alındı. Ardından sakrifiye edilen ratlarda, penis diseke edilerek histolojik olarak incelendi. Çalışmada ratlar, 1. Grup kontrol grubu, 2. Grup priapizm/reperfüzyon, 3.Grup priapizm/reperfüzyon ve Dipiridamol, 4.Grup priapizm/reperfüzyon ve Dimetilsülfoksid (DMSO) olarak 6'şar ratlık 4 gruba yapıldı. Kontrol grubu hariç tüm gruplara 1 saatlik priapizm yapıldıktan sonra 30 dakikalık süre ile reperfüzyon uygulandı. Dipiridamol grubuna reperfüzyondan 30 dakika önce intraperitoneal dipiridamol uygulandı. DMSO grubuna reperfüzyondan 30 dakika önce DMSO uygulandı. Tüm gruplardan kan örnekleri alındı. TAS, TOS, OSI, IMA, MDA serum değerleri çalışıldı. Penis dokuları diseke edilerek alındı ve histolojik incelemeleri yapıldı. Çalışmada reperfüzyon öncesi dipiridamol uygulamasının endotelyal hasarı önlemede etkili olmadığı, tunika albugineadaki hasarı azalttığı ancak tamamen ortadan kaldırmadığı sonucuna varıldı. Biyokimyasal parametrelerde yükseliş olsa da istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. 30 dakika reperfüzyon ile yeniden kanlanma sağlandıktan sonra, penil iskemik ürünlerin sistemik etki gösterememesi ve serumda iskemik parametrelerde anlamlı değişiklikler gözlenememesi; deneysel olarak oluşturulmuş priapizmin bir kompartman sendromu olmasına ve reperfüzyon işleminin süresindeki kısalığa bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Dipyridamole is introduced as a coronary vasodilator but it has been found ineffective in this respect. It has antioxidant effects in endothelial cells and platelets and prevents the formation of reactive oxygen species. In this study, we investigated that the potential effects of dipyridamole on ischemia/reperfusion injury of ischemic priapism. A priapism model created and after a 1-hour ischemia and 30 minute reperfusion, the blood samples were taken. Then the rats were sacrificed and the penis of rats were dissected and examined histologically. In this study rats were divided into 4 groups, each group included of 6 rats. The groups were: Group 1 control group, Group 2 Priapism/reperfusion, Group 3 Priapism/reperfusion + Dipyridamole, Group 4 priapism/reperfusion + DMSO. After 1 hour priapism, 30 minute reperfusion was performed to all groups except the control group. Dipyridamole was applied intraperitoneally 30 minutes before reperfusion to dipyridamol group. DMSO was applied 30 minutes before reperfusion to DMSO group. Blood samples were taken from all groups. TAS, TOS, OSI, IMA, MDA serum levels were measured. Dissected penis tissue were taken and histology were examined. In this study we found that the dipyridamole application before reperfusion is not effective in preventing endothelial damage. The damage in the tunica albuginea was decreased but did not removed completely. The biochemical parameters were increased but they were not statistically significant. The lack of systemic effects of ischemic penile products and non-significant changes in serum ischemic parameters after 30 minutes of reperfusion should be connected to that priapism is a sort of compartment syndrome and the shortness time of reperfusion process.