Parasetamol, klorfeniramin maleat ve oksolamin sitrat içeren farmasötik şuruplarda bu etken maddelerin eş zamanlı tayini için yeni bir HPLC yöntemi geliştirilmesi
Development of a new HPLC method for the simultaneous determination of the active substances in pharmaceutical syrups containing paracetamol, chlorpheniramine maleate and oxolamine citrate
  1. Tez No: 813320
  2. Yazar: VEYSEL KOCABEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE DİNÇ ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Parasetamol, oksolamin sitrat, klorfeniramin maleat, şurup, HPLC analizi, Paracetamol, oxolamine citrate, chlorpheniramine maleate, syrup, HPLC analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde, şurup formülasyonunda parasetamol, oksolamin sitrat ve klorfeniramin maleat tayini için yeni bir yüksek performanslı sıvı kromatografik (HPLC) yöntem geliştirilmiştir. İlk olarak, hedef aktif maddelerin kromatografik ayrımı için çeşitli mobil faz ve sabit faz sistemleri test edilmiştir. Kromatografik ayırma, 0.025 M fosfat tamponu (pH:3,5) ve metanol (55:45,v/v) içeren mobil faz ile 0.8 mL akış hızında bir ODS kolonunda (150 x 4.6 mm, 3 µm) gerçekleştirilmiştir. Kromatogram, optimum koşullarda tüm etken maddeler için 235 nm'de fotodiyot dizi dedektörü kullanılarak kaydedilmiştir. Enjeksiyon hacmi 50 µL olarak belirlenmiştir. Analitlerin toplam alıkonma süresi 12 dak olarak görülmüştür. Yöntem doğrusallık, kesinlik, doğruluk ve geri kazanım açısından valide edilmiştir. Sistem uygunluk testleri gerçekleştirilmiştir. Tüm validasyon sonuçları xiv istenen sınır değerler içinde bulunmuştur. Pik saflık indeksleri ile geliştirilen HPLC yönteminin analitler için spesifik olduğu bulunmuştur. Bu kolay, hızlı, doğru, hassas ve ekonomik yüksek performanslı sıvı kromatografik yöntemi, ilgili analitlerin rutin kalite kontrol analizleri için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a novel high performance liquid chromatographic (HPLC) method was developed for the determination of paracetamol, oxolamine citrate and chlorpheniramine maleate in syrup formulation. Firstly, various mobile phase and stationary phase systems were tested for the chromatographic separation of the target active substances. The chromatographic separation was performed on an ODS column (150 x 4.6 mm, 3 µm) with the mobile phase including of 0.025 M phosphate buffer (pH:3.5) and methanol (55:45,v/v) in flow rate 0.8 mL. The chromatogram were recorded by using photodiode array detector at 235 nm for all active substances at the optimum conditions. 50 µL injection volume was determined. The overall retention time of the analytes was 12 min. The method was validated with respect to linearity, precision, accuracy and recovery. System suitability tests were performed. All validation results were within the desired limit values. The HPLC method developed with peak purity indexes was found to be specific for the analytes. This facile, fast, accurate, precise and economical xvi high performance liquid chromatographic method can be adopted for routine quality control analysis of the related analytes.