Pozitif psikoterapi temelli umut yerleştirme programının multipl skleroz tanılı bireylerde umut ve yaşam amaçları belirleme düzeyine etkisi
The effect of positive psychotherapy-based hope placement program on the level of determining hope and life goals in individuals with multiple sclerosis
- Tez No: 813352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP GÜLEÇ KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: KLP hemşireliği, Multipl Skleroz, Pozitif psikoterapi, Umut, Yaşam amacı, CLP nursing, Multiple Sclerosis, Positive psychotherapy, Hope, Life purpose
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Programının Multipl Skleroz tanılı bireylerde yaşam amacı belirleme ve umut düzeyine olan etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırmada yöntem olarak, randomize kontrollü araştırma türlerinden olan Solomon 4 (2x2) gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın Evrenini, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi nöroloji polikliniğine başvuran Multipl Skleroz tanısı almış kişiler; örneklemini ise bu kişiler arasından dahil edilme kriterlerini karşılayan 50 kişi oluşturmuştur. Deney (1-2) ve kontrol (1-2) grubunu oluşturan Multipl Skleroz tanısı almış kişiler randomizasyon ile ayrılmış, öntest yalnızca deney 1 ve kontrol 1 gruplarına uygulanmıştır. Araştırmada körleme tekniklerine dikkat edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişsel Bilgi Formu, Herth Umut Ölçeği ve Pozitif Psikoterapi Bağlamında Yaşam Amaçlarını Belirleme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yer alan deney 1 ve deney 2 grubundaki Multipl Skleroz tanısı almış kişilere çevrimiçi olarak 5 haftalık/10 oturumluk Pozitif Psikoterapi Temelli Umut Yerleştirme Programı uygulanmıştır. Eğitim tamamlandıktan sonra tüm gruplara son testler uygulanarak araştırma verileri elde edilmiştir. Bulgular: Girişim uygulanan deney 1-2 grubunda Pozitif Psikoterapi Bağlamında Yaşam Amaçlarını Belirleme Ölçeği ve Herth umut ölçeği toplam puanlarında ve tüm alt boyutlarında ön test ve son test sonuçları arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde bir farklılık olduğu görülürken (p0,05). Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, Pozitif Psikoterapi Temelli Umut Yerleştirme Programının Multipl Skleroz tanılı almış kişilerin umut ve yaşam amacı belirleme düzeyini artırmada etkili bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effect of the Positive Psychotherapy Based Hope Placement Program on life purpose and hope level in individuals with Multiple Sclerosis. Materials and Methods: As a method in the research, Solomon 4 (2x2) group experimental design, which is one of the randomized controlled research types, was used. The population of the research is people who have been diagnosed with Multiple Sclerosis, who applied to the Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center neurology outpatient clinic; The sample consisted of 50 people who met the inclusion criteria among these people. Individuals diagnosed with Multiple Sclerosis in the experimental (1-2) and control (1-2) groups were separated by randomization, and the pretest was applied only to the experiment 1 and control 1 groups. In the study, attention was paid to blinding techniques. In the research, Personal Information Form, Herth Hope Scale and the Scale for Determining Life Goals in the Context of Positive Psychotherapy were used as data collection tools. A 5-week/10-session Positive Psychotherapy Based Hope Placement Program was applied online to people diagnosed with Multiple Sclerosis in experiment 1 and experiment 2 groups within the scope of the research. After the training was completed, the research data were obtained by applying the post-tests to all groups. Results: While it was observed that there was a statistically significant difference between the pretest and posttest results in the total scores of the Scale for Determining Life Goals in the Context of Positive Psychotherapy and the Herth Hope Scale and in all sub-dimensions in the experimental 1-2 group (p0.05). Conclusion: In line with the findings obtained from the research, it was concluded that the Positive Psychotherapy Based Hope Placement Program is an effective method in increasing the level of hope and life purpose determination of people diagnosed with Multiple Sclerosis.