Tevrat'ta ve Kur'ân'da Mûsâ Peygamberin mûcizeleri
The miracles of Prophet Moses in the Torah and the Qur'an
  1. Tez No: 813351
  2. Yazar: MUHAMMET TAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Tevrat, Kur'ân, Hz. Mûsâ, Mûcize, History of Religions, Torah, Qur'an, Prophet Moses, Miracle
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hz. Mûsâ, semitik dinlerden İslâm ile Yahudiliğin büyük değer atfettiği bir peygamberdir. Vahiy kaynaklı (İlâhî dinlerde) peygamberliğin gerçekliğinin en önemli delili mûcizedir. Gerek Yahudilik gerekse İslâmiyet'te peygamberlik vazifesiyle ön plâna çıkan Hz. Mûsâ da tebliğ vazifesini ifa ederken peygamberlik ve vahiy gerçekliğini mûcizelerle desteklemiştir. Bu çalışmada, Hz. Mûsâ'nın Tevrat'taki ve Kur'ân'daki mûcizeleri, mûcizelerin okuyucuya derli toplu ulaştırılmasını sağlamak ve mûcizeler üzerinden Tevrat ve Kur'ân karşılaştırılması yapılarak her iki kutsal kitap arasındaki benzerlik ve farklılıkların tespiti amacıyla ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Mûsâ peygamberin Tevrat'taki portresi üzerinde durulmuş, mûcize kavramının Tevrat'taki kullanım alanlarına değinilmiş ve Hz. Mûsâ'nın Tevrat'taki mûcizeleri aktarılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde aynı minvalde bir yol takip edilerek Hz. Mûsâ'nın Kur'ân'daki mûcizeleri üzerinde durulmuştur. Kur'ân'da ve Tevrat'ta Mûsâ peygamberin mûcizeleri incelenirken her iki kutsal kitaptaki mûcizeler“Mısır'dan çıkış öncesi”ve“Mısır'dan çıkış sonrası”başlıkları altında değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise iki kutsal kitapta ortak zikredilen mûcizelerin karşılaştırılması yanı sıra Tevrat'a özel veya Kur'ân'a özel mûcizeler ayrıca değerlendirilerek elde edilen bulgular aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Prophet Moses is a prophet who is highly valued by the Semitic religions of Islam and Judaism. The most important proof of the reality of prophethood in divine religions is miracles. Prophet Moses, who came to the forefront with his prophetic mission in both Judaism and Islam, supported the reality of prophethood and revelation with miracles while performing his mission of proclamation. In this study, the miracles of the Prophet Moses in the Torah and the Qur'an are discussed in order to ensure that the miracles are delivered to the reader in order and to determine the similarities and differences between the two holy books by comparing the Torah and the Qur'an through the miracles. In the first part of the study, the portrait of the prophet Moses in the Torah was emphasised, the usage areas of the concept of miracle in the Torah were mentioned and the miracles of the Prophet Moses in the Torah were conveyed. In the second part of the study, the miracles of the Prophet Moses in the Qur'an were emphasised by following the same path. While examining the miracles of the prophet Moses in the Qur'an and the Torah, the miracles in both holy books were evaluated under the headings of“before the exodus from Egypt”and“after the exodus from Egypt”. In the conclusion part, besides the comparison of the miracles mentioned in common in the two holy books, the findings obtained by evaluating the miracles special to the Torah or special to the Qur'an are also evaluated.