İlköğretim öğretmenlerinde mesleki tükenmişlik ve yaşam doyumu
Vocational burnout and life satisfaction in primary school teachers
  1. Tez No: 813360
  2. Yazar: KANİ AKBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teacher, Burnout, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, ilişkisel tarama yöntemi kullanarak ilköğretim öğretmenlerinin, yaşam doyumu ve mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma Antalya ilinin Kumluca ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında görevli 700 öğretmeni kapsayan bir evrende gerçekleştirilmektedir. Örnekleme yöntemiyle seçilen 240 ilköğretim öğretmeni çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Katılımcılardan gönüllü olarak araştırmaya katılmaları istenmiş ve gizlilik konularında bilgilendirilmişlerdir. Katılımcılara yaşam doyumu ölçeği ve Maslach tükenmişlik envanteri uygulanmıştır. Yaşam doyumu ölçeği, katılımcıların genel yaşam tatmin düzeylerini değerlendirmek için kullanılmıştır. Maslach tükenmişlik envanteri ise tükenmişlik sendromunu değerlendirmek için kullanılan bir ölçektir ve duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı olmak üzere üç boyutta değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler ilgili istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmacı, ilişkisel tarama yöntemini kullanarak bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkileri incelemiş ve istatistiksel analizlerle sonuçları çıkarmıştır. Sonuçlar, ilköğretim öğretmenlerinin yaşam doyumu, mesleki tükenmişlikleri üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerde yaygın olarak görülen mesleki tükenmişlik belirtileri arasında yorgunluk, enerji düşüklüğü, motivasyon eksikliği, işe duyarsızlık, duygusal tükenme, duygusal tepkilerin azalması, öfke, huzursuzluk, sabırsızlık, iş performansında düşüş ve etkisizlik hissi bulunmaktadır. Ayrıca, öğretmenlerde mesleki tatminsizlik, memnuniyetsizlik, işten ayrılma veya meslek değiştirme düşüncesi de ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan, yaşam doyumu belirtileri arasında genel mutluluk, tatmin olmuş hissetme, olumlu duyguların ve keyifli aktivitelerin sıklığı, iç huzur, dengenin varlığı, pozitif ilişkiler, destekleyici sosyal ağlar, kişisel başarı ve amaçların gerçekleşmesi yer almaktadır. Bu bulgular, öğretmenlerin mesleki tükenmişlik ve yaşam doyumu konularında deneyimledikleri belirtileri ve etkilerini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, ilköğretim öğretmenlerinin yaşam doyumu ile mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkileri anlamamıza yardımcı olmuştur. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin iş yaşamlarında yaşadıkları zorlukları ve olumlu etkileri anlamak için önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, bu çalışma, öğretmenlerin mesleki tatminlerini artırmak ve tükenmişliklerini azaltmak için yapılabilecek müdahalelerin geliştirilmesine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimler: Öğretmen, Tükenmişlik, Yaşam Doyumu
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships between creativity levels, life satisfaction, and professional burnout among primary school teachers using the correlational survey method. The research is conducted in the population of 700 teachers working in primary schools affiliated with the Ministry of National Education in the Kumluca district of Antalya province. The sample consists of 240 primary school teachers selected through proportional sampling method. Participants were asked to voluntarily participate in the research and were informed about confidentiality. Life satisfaction scale and Maslach Burnout Inventory were administered to the participants. The life satisfaction scale was used to evaluate participants' overall level of life satisfaction. The Maslach Burnout Inventory is a scale used to assess burnout syndrome and is evaluated in three dimensions: emotional exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment. The collected data were analyzed using relevant statistical methods. The researcher examined the relationships between independent variables and dependent variables using the correlational survey method and drew conclusions through statistical analysis. The results indicate that creativity levels of primary school teachers have an impact on their life satisfaction and professional burnout. Common symptoms of professional burnout among teachers include fatigue, low energy, lack of motivation, job indifference, emotional exhaustion, decreased emotional reactions, anger, restlessness, impatience, decreased job performance, and feelings of inefficacy. Additionally, teachers may experience professional dissatisfaction, discontentment, and thoughts of leaving their job or changing their profession. On the other hand, indicators of life satisfaction include overall happiness, feeling satisfied, frequency of positive emotions and enjoyable activities, inner peace, presence of balance, positive relationships, supportive social networks, personal accomplishment, and fulfillment of goals. These findings shed light on the symptoms and effects experienced by teachers regarding professional burnout and life satisfaction. This study contributes to our understanding of the relationships between creativity levels, life satisfaction, and professional burnout among primary school teachers. The findings provide valuable insights into the challenges and positive impacts teachers experience in their professional lives. Furthermore, this study is believed to contribute to the development of interventions aimed at increasing teachers' professional satisfaction and reducing burnout.