A VAR framework in analyzing the effects of anticipated and unanticipated monetary shocks on macro aggregates: The case of Turkey
Parasal şokların makro değişkenler üzerindeki etkilerinin bir VAR modeli çerçevesinde incelenmesi: Türkiye örneği
- Tez No: 81339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Vektör otoregresyon, parasal aktarım mekanizmaları, beklenen/beklenmeyen şoklar, Vector autoregression, monetary transmission mechanisms, anticipated- unanticipated shocks iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Parasal Şokların Makro Değişkenler Üzerindeki Etkilerinin Bir VAR Modeli Çerçevesinde İncelenmesi: Türkiye Örneği Fatma E. Karapaşaoğlu Bu çalışma, Türkiye'de 1987-1998 döneminde, beklenen ve beklenmeyen para politikasının makro değişkenler üzerindeki etkisini, Cochrane (1998) tarafından geliştirilen bir vektör otoregresyon (VAR) modeli çerçevesinde incelemektedir. Para politikası iki değişik şok yardımıyla incelenmiştir; bunlardan biri para arzmdaki şoklar, diğeri ise faiz oranı üzerindeki şoklardır. Genişleyici para politikası reel üretimi ancak bazı tahminlerde pozitif olarak etkilemektedir. Diğer taraftan, faiz oranındaki artışla belirlenen sıkı para politikası, yapılan tüm tahminlerde, üretimi azaltıcı etki yapmıştır. Para politikasının reel üretim üzerindeki etkisi belirgin olmasına rağmen, üretimdeki değişikliklerin ancak çok küçük bir kısmı para politikasındaki değişmelerle açıklanabilmektedir. Tahmin sonuçları Türkiye için 'fiyat bilmecesi'nin geçerli olduğunu göstermiştir; fiyat endeksi genişleyici para politikasıyla düşmüş ve sıkı para politikasıyla yükselmiştir. Döviz kurunun para politikalarına tepkisi, tüm tahminlerde, fiyatların tepkisiyle aynı yönde gerçekleşmiştir. Son olarak, sadece beklenmeyen para politikasının değil de, hem beklenen hem de beklenmeyen para politikalarının etkili olduğu varsayıhrsa, değişkenlerin tepkilerinin daha kısa sürdüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A VAR Framework in Analyzing the Effects of Monetary Shocks on Macro Aggregates: The Case of Turkey by Fatma E. Karapaşaoğlu This study examines the effects of anticipated and unanticipated monetary policy on macro variables for Turkey, over the period of 1987-1998, using a vector autoregression framework following Cochrane (1998). Monetary policy is analyzed by means of two different shocks; one is the shock on money supply and the other is the shock on the interest rate. Expansionary monetary policy is found to affect output positively but not significantly in all estimations. On the other hand, contractionary monetary policy, measured by a positive interest rate shock, reduces output significantly in all estimations. Although the effect of monetary policy on output is significant, it can only explain a tiny fraction of the changes in real output. Estimation results indicate that there exists 'price puzzle' in Turkey, i.e., prices respond negatively to expansionary monetary policy and positively to contractionary monetary policy. The response of the exchange rate to monetary policy is found to be in the same direction as that of the price index in all estimations. Finally, if we assume that not only unanticipated monetary policy but both anticipated and unanticipated monetary policies have some effects on macro variables, responses of those variables to monetary shocks die out within a shorter time period.