Stoksuz satış sözleşmeleri
Dropshipping agreement
- Tez No: 813411
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ÇAĞLAYAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Stoksuz, Elektronik, Tüketici, Satış, CISG, Dropshipping, e-commerce, consumer, sale of goods, CISG
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çalışmamızın konusunu stoksuz satış sözleşmeleri oluşturmaktadır. Stoksuz satış sözleşmeleri doğası gereği, alıcı, satıcı ve tedarikçi arasında üç ayaklı bir hukuki ilişkiyi içermektedir. Stoksuz satış sözleşmelerinde genellikle satıcı (dropshipper) yeniden satış gayesiyle hareket etmektedir. Böyle bir durumda, tedarikçi ve satıcı arasındaki hukuki ilişki bir ticari satış sözleşmesine dönüşürken, ürünü sadece sipariş eden alıcı bakımından ise bir tüketici işlemi söz konusu olmaktadır. Stoksuz satış sözleşmeleri öğretide üçüncü kişi yararına sözleşme, havale ve benzeri sözleşme tiplerine benzetilmektedir. Stoksuz satış, mesafeli ve elektronik satış sözleşmesine konu olan, hukuki nitelik itibariyle tam zamanında tedarik sözleşmesi özelliği gösteren ve tam iki tarafa borç yükleyen, sözleşme türlerindendir. Stoksuz satış sözleşmeleri ilki tedarikçi ile satıcı arasında ikincisi ise satıcı ile alıcı/tüketici arasında olmak üzere müstakil ama birbirinden ayrılmaması gereken iki bağımsız sözleşmeden oluşmaktadır. Bu nedenle sözleşmelerin tarafları, kuruluşu, uygulanacak hukuk ve sözleşmelerin sona erme şekilleri her bir sözleşme için farklı hükümlere tabi olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is dropshipping agreements. Dropshipping contracts inherently involve a three-way legal relationship between buyer, seller, and supplier. In dropshipping contracts, the seller (dropshipper) usually acts for the purpose of resale. In such a case, Once the supplier and seller establish a commercial sales contract, any transaction between them is purely business-related. However, for the buyer who placed the order, the transaction is considered a consumer transaction. Dropshipping contracts are similar in doctrine to third party contracts, money orders and similar contract types. Drop shipping is one of the types of electronic and distance contracts, which is a just-in- time supply contract and imposes debts on both parties. Drop shipping agreements are made up of two distinct contracts. The first contract is between the supplier and the seller, while the second is between the seller and the buyer or consumer. Although these agreements are independent of each other, they should not be treated separately. Due to this reason, each contract has its own distinct provisions regarding the parties involved in the agreement, how the contract is established, the applicable law, and how the contract can be terminated.