Kurbanların gözünden üniversite öğrencilerinin flört ilişkilerinde dijital şiddet
Digital violence in dating relations of university students from the victims perspective
  1. Tez No: 813427
  2. Yazar: HAVVA ALICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRCAN ERGÜN BAŞAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört İlişkisi, Dijital Şiddet, Flört Şiddeti, Terapötik Yardım, Flirt relationship, Digital violence, Flirt violence, Therapeutic help
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırma, kurbanların gözünden üniversite öğrencilerinin flört ilişkilerinde dijital şiddet deneyimlerini incelemeyi ve dijital flört şiddetine (DFŞ) yönelik psikolojik destek beklentilerini ortaya koymayı amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden, fenomenolojik desen ile tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları Anadolu Üniversitesi'nde eğitim gören 13 üniversite öğrencisidir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı-Yapılandırılmış Görüşme Formu”aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada iki ana tema ve 11 alt tema elde edilmiştir. Ana temalar“Kurbanların DFŞ deneyimleri”ve“Kurbanların DFŞ'ye yönelik psikolojik destek beklentileri”dir.“Kurbanların DFŞ deneyimleri”temasının alt temaları kurbanların özellikleri, ilişkinin niteliği, maruz kalınan DFŞ davranışları, ilişkiye devam etme nedenleri, baş etme yolları ve DFŞ'nin kurbanlar üzerindeki etkileridir.“Kurbanların DFŞ'ye yönelik psikolojik destek beklentileri”temasının alt temaları ise kurbanların psikolojik destek deneyimi, psikolojik destek engelleri, terapötik ilişki ihtiyaçları, terapistte aradıkları özellikler ve kendilerinde geliştirmek istedikleridir. Bulgulara göre riskli dijital davranışlar ve dijital ortamda başlayıp devam eden romantik ilişkiler DFŞ için uygun bir zemin hazırlamaktadır. Katılımcılar cinsel DFŞ, kontrol davranışları ve tehdit/aşağılama davranışlarına maruz kalmıştır. Çoğunlukla sevgi/ilgi/ilişki ihtiyacı, nedeniyle ilişkiyi sürdürmüştür. Partneri uyarma ya da şiddete şiddetle karşılık verme gibi baş etme yollarını kullanmıştır. DFŞ'nin kurbanların sağlığını, sosyal ilişkilerini ve akademik gelişimini olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Buna karşın katılımcıların çok azının DFŞ nedeniyle psikolojik destek aldığı belirlenmiştir. Katılımcılar en çok kendilerini yargısızca dinleyen bir uzmana ihtiyaç duymaktadır. Terapistin kadın olmasını yeterli mesleki donanıma sahip olmasını beklemektedir. Katılımcıların gelişmeye ihtiyaç duydukları konular ise DFŞ ile ilgili farkındalık kazanma, baş etme becerilerini geliştirme ve DFŞ'nin bıraktığı olumsuz izleri azaltmadır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study that aims to examine Digital Dating Violence (DDV) experiences of university students from the eyes of the victims and to reveal the expectations of psychological support for DDV. The research was designed with a phenomenological pattern, one of the qualitative research methods. The participants of the research are 13 university students studying at Anadolu University. The data were collected via“Personal Information From”and“Semi- Structured Interview Form”developed by the researcher. Content analysis was used in the analysis of the data. In the research, 2 main themes and 11 sub-themes were obtained. These main themes are categorized as“Victims DDV experiences”and“Therapeutic expectations of the victims' for DDV”. The sub-themes of“Victims' experiences of DDV”are the characteristics of the victims, the nature of the relationship, the DDV behaviors experienced by victims, the reasons for continuing the dating relationship, the ways of coping, and the effects of DDV on the victims. The sub-themes of“Therapeutic expectations of the victims' for DDV”are victims' experience of psychological support, psychological support barriers, therapeutic relationship needs, the characteristics they seek in the therapist, and the characteristics they want to develop in themselves. According to the findings, risky digital behaviors and romantic relationships that start and continue in the digital environment prepare a suitable ground for DDV. Participants were exposed to sexual DDv, control behaviors, and threat/humiliation behaviors. They continued the relationship mostly because of the need for love/ interest /relationship. They used coping methods such as warning the partner or responding to violence with violence. It has been determined that DFS negatively affects the health, social relations and academic development of the victims. On the other hand, it was determined that very few of the participants received psychological support due to DDV, and most of them did not see it as a significant life event. The most frequently expressed need among the participants turned out to be an expert who would listen to them without judgment. They expect the therapist to be a woman, to have experience in romantic relationships, and to have sufficient professional qualifications. The subjects that the participants need to improve on are raising awareness about DDV, improving their coping skills and reducing the negative traces left by DDV.