Flört ilişkisi içerisindeki üniversite öğrencilerinin; kişilik özellikleri ve romantik kıskançlık çerçevesinde aldatma durumlarının incelenmesi
University students in a dating relationship; Examination of cheating situations within the framework of personality traits and romantic jealousy
- Tez No: 813467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beş Faktör Kişilik, Romantik Kıskançlık, Aldatma, Flört İlişkisi, Five Factor Personality, Romantic Jealousy, Cheating, Dating Relationship
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Romantik kıskançlık, samimi ilişkilerde insan doğasına benzeyen karmaşık bir duygudur; romantik kıskançlık toplumsal düzen için de vazgeçilmezdir. Romantik kıskançlık görülen bireylerde aldatmanın görülme durumu da önem arz etmektedir. Aldatma, romantik ilişkilerde önemli bir konudur. Evrimsel bakış açısına göre, üreme kaynaklarının değerlendirilmesi açısından da önemlidir. Romantik kıskançlık ve aldatma durumlarının kişilik özellikleri ile ilişkisinin anlaşılması ile kişiler açısından daha açıklayıcı bir ortam sağlanmış olacaktır. Partnerler eşinin kişilik özelliklerini tanımlayabildiği durumlarda romantik kıskançlık ve aldatma durumları hakkında bilgi sahibi olabilecektir. Bu sebeple çalışmanın amacı romantik ilişkilerde aldatma, kişilik özellikleri romantik kıskançlık arasındaki ilişkilerden oluşan bir modelin açıkladığı yapı olup olmadığını araştırmaktır. Aldatmayı açıklamak için varsayılan modeldeki değişkenler arasındaki korelasyon katsayıları verilmiş, ardından bu aldatma modeli çerçevesindeki yapısal (hipotez) modelin bir açıklaması ve genel uyum ve parametrelerinin değerlendirilmesinden elde edilen sonuçlar verilmiştir. Sonuçlar; romantik kıskançlık aldatma ile doğrudan pozitif bir ilişkiye sahiptir. Romantik kıskançlık arttıkça aldatma artmaktadır. Beş faktör kişilik özelliklerinden dışadönüklük, deneyime açıklık ve uyumluluk ile aldatma arasında doğrudan ve dolaylı ilişki bulunmamaktadır. Beş faktör kişilik özelliklerinden sorumluluk ve nevrotiklik aldatma üzerinde doğrudan pozitif ilişkilidir. Ayrıca sorumluluk ve nevrotiklik romantik kıskançlık üzerinden aldatma üzerinde dolaylı olarak ilişkilidir. Sorumluluk ve nevrotiklik ile romantik kıskançlık pozitif ilişkilidir. Romantik kıskançlık ile aldatma pozitif ilişkilidir. Dolayısıyla sorumluluk ve nevrotiklik arttıkça romantik kıskançlık artmakta, artan ilişki aldatmayı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Romantic jealousy is a complex emotion similar to human nature in intimate relationships; Romantic jealousy is also indispensable for the social order. The incidence of cheating in individuals with romantic jealousy is also important. Cheating is an important issue in romantic relationships. From an evolutionary point of view, it is also important for the evaluation of reproductive resources. Understanding the relationship between romantic jealousy and infidelity and personality traits will provide a more explanatory environment for individuals. If the partners can describe their spouse's personality traits, they will be able to learn about romantic jealousy and infidelity. For this reason, the aim of the study is to investigate whether a model consisting of relationships between infidelity in romantic relationships and personality traits romantic jealousy explains the structure. Below are the correlation coefficients between the variables in the hypothetical model, which was first put forward to explain deception. Then, the explanations about the structural (hypothesis) model explained within the scope of this deception model, the general fit of the model and the findings about the parameters are presented. Results; Romantic jealousy has a direct positive relationship with cheating. As romantic jealousy increases, infidelity increases. There is no direct or indirect relationship between extroversion, openness to experience and agreeableness and cheating from the five factor personality traits. Five factors personality traits of responsibility and neuroticism are directly positively related to cheating. In addition, responsibility and neuroticism are indirectly related to infidelity over romantic jealousy. Responsibility and neuroticism are positively related to romantic jealousy. Infidelity is positively associated with romantic jealousy. Therefore, as responsibility and neuroticism increase, romantic jealousy increases and increasing relationships increase cheating.