Küresel salgınların uluslararası ticarete etkileri ve küresel iş birliğinin önemi
Impacts of global outbreaks on international trade and the significance of global cooperation
- Tez No: 813485
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Refah, Küresel Salgınlar, Neoliberalizm, Yeni Uluslararası Finansal Mimari, International Trade, Welfare, Global Outbreaks, Neoliberalism, New International Financial Architecture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Dünya, halen 1930'lardaki Büyük Buhran'dan bu yana yaşadığı en ciddi kriz olan 2007-2009 krizinin olumsuz etkilerini azaltma çabasındayken, küresel sorunların uzun bir gelecek için ele alınması gerektiği anlaşılmıştır. Küresel krizler, küresel salgınlar ve küresel tedarik zincirinin güvenliği gibi küresel sorunlar, küresel iş birliğini gerektirmektedir. Geçmişteki ekonomik krizlerin regülasyon ve deregülasyon dengesinin optimum düzeyde kurulamamış olmasından, bununla birlikte devlet ve uluslararası kuruluşlar gibi düzenleyici kuruluşların uygun adımları olması gereken zamanda atamamış olmasından kaynaklandığı genel olarak kabul edilmektedir. Bu tespitler ve uzun vadeli çözüm arayışı, ana akım ekonomi düzeninin mevcut yapısının ve uygulanışının küresel sorunların çözümüne elverişliliğinin ve sunduğu küresel iş birliği aygıtlarının sorgulanmasını gerektirmiştir. Böylece, küresel salgınların uluslararası ticarete etkilerini azaltmak için ne tür bir küresel iş birliğinin, hangi koşullarda yürürlükte olması gerektiği araştırılmıştır. Çalışma, sağlıklı ve adil işleyen bir uluslararası ticaretin işleyişi ile sağlıklı bir ekonomik ortamın oluşturulmasını, yaşam standartlarının ve refahın artırılmasını kolaylaştırabilecek olası çözümlere yoğunlaşmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular göz önünde bulundurulduğunda, bu çözümlerin uygulanabilmesi için gereken küresel iş birliğinin hayata geçirilmesinin, mevcut küresel ekonomi yaklaşımının çok köklü reformlardan geçirilmesine veya tüm uluslararası aktörlerin üzerinde uzlaşabileceği yeni bir uluslararası finansal mimarinin oluşturulmasına bağlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the world is still struggling to reduce the negative effects of the 2007-2009 crisis, which is the most serious crisis it has experienced since the Great Depression in the 1930s, it has been understood that global problems should be addressed for a long terms. Global problems such as global crises, global epidemics and security of the global supply chain require global cooperation. There is a consensus that the economic crises in the past are due to the fact that the balance of regulation and deregulation could not be established at an optimum level, and that the regulatory institutions such as the state and international organizations did not take the appropriate steps in a timely manner. These determinations and the search for long-term solutions necessitated the questioning of the current structure and implementation of the mainstream economic order for the solution of global problems and the global cooperation devices it offers. Thus, it has been researched what kind of global cooperation should be in force in order to reduce the effects of global epidemics on international trade. The study focuses on possible solutions that can facilitate the functioning of a healthy and fair international trade, the creation of a healthy economic environment, and the improvement of living standards and welfare. Considering the findings obtained in the study, it was concluded that the implementation of the global cooperation required for the implementation of these solutions depends on the radical reforms of the current global economy approach or the creation of a new international financial architecture on which all international actors can agree.