Avrupa Para Birliği'nin Türkiye ekonomisine etkileri
Effects of European Monetary Union to Turkish economy
- Tez No: 81354
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN KARAALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yirminci yüzyılda dünya ekonomisinde yaşanan değişimler sonucu ortaya çıkan küreselleşme ve bölgeselleşme hareketleri, yüzyılın sonuna gelindiğinde oldukça ileri bir seviyeye ulaşmıştır. Bugün başta günümüzün en gelişmiş iktisadi entegrasyonu olan Avrupa Birliği olmak üzere diğer ülke grupları da mevcut yapılarına derinlik kazandırma mücadeleleri vermektedir. Avrupa Birliği daha kuruluşundan itibaren, bölge içinde malların, hizmetlerin ve üretim faktörlerinin serbest dolaşımı anlamına gelen tek pazarı hedeflemiş ve bu hedefine de 1987 yılında imzalanan Tek Avrupa Senedi ile hukuken ulaşmıştır. Bunun üzerine, tek pazarın tamamen uygulanması için üye ülke ekonomilerinin birbirleri ile yakınlaşmasını sağlayacak ortak para politikalarına ağırlık verilmiş ve AB içinde bir para birliği oluşturulması hedeflenmiştir. 1993 yılında yürürlüğe giren Maastricht Antlaşması ile de Avrupa Para Birliği süreci başlatılmış ye 1 Ocak 1999 'da para birliği uygulamasına geçilmiştir. Bu tarihten itibaren Avrupa parası olan Euro kaydi olarak işleme konulmuş, 2002 yılının başından itibaren de dolaşıma çıkarılacağı öngörülmüştür. Aynı yılın Temmuz ayından itibaren de para birliğine dahil onbir Avrupa ülkesinin milli paralan dolaşımdan kaldırılacaktır. Avrupa Para Birliği, orta ve uzun dönemde, AB içinde tek pazarın tamamen yaşama geçirilmesini sağlayarak, malların ve hizmetlerin mobilitesini artıracak ve başta sermaye olmak üzere üretim faktörlerinin de en verimli olduğu bölgelere kaymasını temin edecektir. Bunun sonucu da AB'nin toplam refahı artacaktır: "Para birliği, kısa vade de döviz kuru ve işlem maliyetlerinin ortadan kaldıracaktır. Avrupa'da yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak, AB ile yakın ilişkileri olan Türkiye ekonomisinde de olumlu gelişmeler beklenmektedir. Avrupa Para Birliği ile birlikte Türkiye'nin, bu bölgeye olan ihracatı artacak, AB sermaye piyasalarından daha düşük maliyetle borçlanabilecek bunlara bağlı olarak da iktisadi gelişmesi hızlanacaktır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Globalization and localization have come into light due to changes in world economy during the 20th century and İt has reached its highest level at the end of the century. Today, the most improved economic integration European Union and other century groups try to gain deepness in their existing structure. European Union from the beginning of its establishment, has aimed a single market which means free movement of goods, services and production factors, and it has legally reached this aim by signing Single European Act in 1987. Hence, common monetary policies have been focused on to provide harmonization among member state economies by applying single market completely. By the Maastricht Treaty in 1993, European Monetary Union process has been started and on the 1, January, 1999, Euro has became a currency of account and in 2002 it will become an efective currency in EU. In conjunction to that, currencies of member states that are in monetary union, have been abondoned. In the mid and long run, European Monetary Union will provide to establish single market completely in EU, so that the mobility of goods and services will gain velocity and labour and capital will move to the most productive regions. Thus, the wealth of EU will rise. Also, monetary union will eliminate the cost of transaction and exchange rate risk in the short run. According to these improvements in EUTurkey's economy that has strong ties with EU, will be affected positively. Exports to that region will increase and Turkey could borrow money from EU's financial markets with low cost. Therefore, Turkey's economic improvement will accelerate.
Benzer Tezler
- Avrupa Birliği'nin ortak para kullanımına geçmesi ve Euro'nun Türkiye ekonomisine muhtemel etkileri
Use of Euro in Europan Union countries and its possible influence on Turkish economy
YILMAZ YILMAZ
- Euro ve Türk ekonomisi üzerine etkileri
Euro and its effects on Turkish economy
ZEYNEP PEKEL
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Ekonomiİstanbul ÜniversitesiPara Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Bilim Dalı
DOÇ. DR. KAYA ARDIÇ
- Avrupa Birliği'nin diğer ülkelerle imzaladığı ikili anlaşmaların dünya ticareti ve Türkiye ekonomisine etkileri
The effects of bilateral agreements that European Union has signed with other countries on world trade and Turkish economy
SELİN KIZILTAN
- Avrupa Para Birliği ve Türk ekonomisine etkileri
European Monetory Union and its impact on the Turkish economy
VEYİS FERTEKLİGİL
- Ticaret savaşlarının ekonomik politiği ve Türkiye ekonomisine yansımaları
Political economy of trade war and their reflections on Turkish economy
İDRİS EĞEMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
EkonomiVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiUluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL KIZILDERE