Evli kadınlarda COVID-19 korkusu ile cinsel yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between married women's fear of COVID-19 and quality of sexual life
- Tez No: 813555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Korku, COVID-19 Korkusu, Cinsel Yaşam, Hemşirelik, COVID-19, fear, fear of COVID-19, sexual life, nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışma evli kadınlarda COVID-19 korkusu ile cinsel yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılan araştırmanın örneklemine, 15.05.2022-17.09.2022 tarihleri arasında Trabzon iline bağlı bir hastanede yer alan tüm polikliniklere başvuruda bulunan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan 334 kadın dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, COVID-19 Korkusu Ölçeği (CKÖ) ve Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın (CYKÖ-K) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel yöntemler, Cronbach Alfa güvenilirlik testi, bağımsız gruplarda t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 35.51±7.76'dır. Kadınların %39.2'si lise mezunu, %34.7'si ev hanımı ve %84.1'inin çekirdek ailede yaşadığı belirlenmiştir. Kadınların CKÖ puan ortalamasının 14.54±6.03 ve CYKÖ-K puan ortalamasının 89.48±14.60 olduğu bulunmuştur. Kadınların evlenme şekline göre CKÖ puan ortalaması farkı istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Sonuç: COVID-19 korkusunun evli kadınların cinsel yaşam kalitesini etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between fear of COVID-19 and quality of sexual life in married women. Materials and Methods: The sample of this descriptive and relationship-seeking study was included in the sample of the study, who applied to all polyclinics of a hospital in Trabzon between 15.05.2022 and 17.09.2022, 334 women who volunteered to participate in the study. Individual Identification Form, Fear of COVID-19 Scale (FCV-19S), Sexual Quality of Life Scale (SQOL-F) Female were used as data collection tools. Descriptive statistical methods, Cronbach's Alpha reliability test, independent groups t test and ANOVA test were used in the evaluation of the research data. Results: The mean age of women is 35.51±7.76 years. It was determined that 39.2% of the women were high school graduates, 34.7% were housewives and 84.1% lived in the nuclear family. It was found that the mean score of women FCV-19S was 14.54±6.03 and the mean score of SQOL-F was 89.48±14.60. The difference in the mean score of FCV-19S according to the way women married was found to be statistically significant (p0.05). Conclusion: The fear of COVID-19 has not been shown affect the quality of sexual life of married women.