F- planar dönüşüm
F- planar mappings
- Tez No: 813591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Deformasyon Tensörü, F-Planar Eğri, F-Planar Dönüşüm, Deformation Tensor, F-Planar Curve, F-Planar Mapping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmına ayrılarak genel literatür bilgisine yer verilmiştir. İkinci bölümde gerekli temel tanımlar ve kavramlar sunulmuştur. Üçüncü bölümde“Dönüşüm”kavramı tanıtılarak bir dönüşümün deformasyon tensörü açıklanmış ve ileride kullanılacak olan Jacobi ve Woss-Weyl formülüne yer verilmiştir. Dördüncü bölümde F-planar eğri ve F-planar dönüşüm kavramları sunulmuş ve bu dönüşümün bazı geometrik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde F-planar dönüşümün bazı alt sınıflarının tanımı verilerek, bu alt sınıfların karakterizasyonu ile ilgili teoremlere yer verilmiştir. Beşinci bölüm tartışma ve sonuç kısmına ayrılarak elde edilen sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is consist of five chapters. The first chapter is devoted to the introduction section and provide a general knowledge of literature. In the second chapter, the necessary basic concepts and definitions are presented. In the third chapter, the concept of mapping is introduced, the deformation tensor of a map is explained and the Jacobi and Woss-Weyl formula, which will be used in the future, is given. In the fourth chapter, the concepts of F-planar curve and F-planar mapping are presented and some geometric properties of this mapping are examined. In addition, in this section, some subclasses of F-planar mapping are defined and theorems related to the characterization of these subclasses are given. The fifth chapter is divided into the conclusion part and the obtained results are summarized.