Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılık düzeylerinin sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusu üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of internet addiction levels of students of the Faculty of Sports Sciences on the fear of missing developments in social environments
- Tez No: 813635
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, gelişmeleri kaçırma korkusu, sosyal medya, bağımlılık, Internet addiction, fear of missing out on developments, social media, addiction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılık düzeyleri ile sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusu düzeyleri arasındaki etkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı Dumlupınar Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültelerinin, Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon bölümlerinden toplam 735 kişi çalışmaya katılmıştır. Çalışmaya katılan 735 öğrencinin 456'sı kadın, 279'u ise erkek öğrencidir. Öğrencilere, araştırmacı tarafından oluşturulan bazı değişkenlerin yer aldığı Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği ve İnternet Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin verdiği yanıtlara göre betimsel istatistikler, normallik testi için Kolmogorov-Smirnov Testi, arasındaki etkisi için Regresyon Analizi, T-testi, ikiden çok grup ortalamalarının karşılaştırılmasında ANOVA Testlerinden analizler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda internet bağımlılığı ile gelişmeleri kaçırma korkusu arasında pozitif yönlü orta düzey bir etkinin olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin internet bağımlılığı ve gelişmeleri kaçırma korku düzeyleri arasında anlamlı bir etki vardır. Gelişmeleri kaçırma korkusu puanlarının, kişisel bilgi formunda verilen değişkenler açısından anlamlı bir etkinin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the effect between the Internet addiction levels of the students of the Faculty of Sports Sciences and the fear of missing out on developments in social environments. For this purpose, a total of 735 people from the departments of Physical Education Teaching, Coaching, Sports Management, Recreation of the Faculties of Sports Sciences of Dumlupınar University, Afyon Kocatepe University, Süleyman Demirel University, Selçuk University, Mehmet Akif Ersoy University participated in the study for the 2022-2023 academic year. Of the 735 students participating in the study, 456 are women and 279 are male students. A Personal Information Form containing some variables created by the researcher, the Fear of Missing Out on Social Events Scale and the Internet Addiction Scale were applied to the students. According to the responses of university students, descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov Test for normality test, Regression Analysis for the effect between, T-test, ANOVA Tests were used to compare the averages of more than two groups. Kolmogorov-Smirnov test for normality test, ANOVA was used to compare the averages of more than two groups. As a result of the study, it was found that there is a positive Decelerating medium-level effect between internet addiction and the fear of missing out on developments. There is a significant effect between students' levels of Internet addiction and fear of missing out on Deciency. It has been revealed that the fear of missing out on developments scores have a significant effect in terms of the variables given in the personal information form.