Plevral sıvıların transüda-eksüda ayırımındaplevral sıvı ve serum nt-probnp düzeyinin değeri
In the discrimination of transsuda-exuda of plevral fluidsvalue of plevral liquid and serum nt-probnp level
- Tez No: 813684
- Danışmanlar: DOÇ. GAYE ULUBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Plevral sıvı, Light kriterleri, transüda, eksüda, NT-proBNP, kalp yetmezliği, albumin gradiyenti
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Transüdatif plevral sıvıların en sık nedenlerini kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve siroz oluştururken pnömoni, malignite ve pulmoner emboli eksüdatif sıvıların en sık nedenleridir. Günümüzde plevral sıvıların transüda-eksüda ayırımında kullanılan standart yaklaşımın temelini Light kriterleri oluşturmaktadır. Ancak, Light kriterleri kalp yetmezliği gibi bazı durumlarda transüda niteliğindeki plevral sıvıların eksüda olarak değerlendirilmesine neden olabilir. Bu durumlarda, albumin gradiyenti ve son zamanlarda kullanıma girmeye başlayan plevral sıvı ve serum NT-proBNP ölçümünün, hastalara gereksiz ileri tetkiklerin yapılmasına engel olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışma, plevral sıvı yapan nedenler içinde kalp yetmezliğine ikincil plevral sıvıların ayırıcı tanısında plevral sıvı ve serum NT-proBNP ölçümünün rolünü araştırmak amacı ile yapıldı. Çalışmamıza, plevral sıvı saptanan 91 hasta alındı. Hastalar, kalp yetmezliğine bağlı 23 hasta (Grup 1), kardiyak olmayan transüdatif nedenlere bağlı 25 hasta (Grup 2) ve eksüdatif nedenlere bağlı 43 hasta (Grup 3) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Grup 1 hastaların plevral sıvı ve serum proBNP düzeyleri diğer gruplara göre istatiksel olarak anlamlı ve yüksekti (p< 0,001). Plevral sıvı NT-proBNP değerleri ile serum NT-proBNP değerleri arasında yüksek korelasyon vardı. ROC eğrisi analizine göre kalp yetmezliği tanısı için plevral sıvı NT-proBNP sınır değerleri 2184 pg/ml ve 2325 pg/ml alındığında duyarlılık yüksek, özgüllük ve doğruluk oranları düşük saptandı. Grup 2 hastalardan kronik böbrek yetmezliğine bağlı plevral sıvı gelişen olgularda NT-proBNP düzeyleri, Grup 1'e ve diğer nedenlere göre istatiksel olarak anlamlı farklı ve yüksek saptandı (p< 0,001). Çalışmamızın sonucunda; kalp yetmezliğine bağlı plevral sıvıların tanısında plevral sıvı ve serum NT-proBNP'nin yüksek tanı değerine sahip olduğu belirlendi. Ayrıca, plevral sıvı ile serum NT-proBNP değerleri arasında yüksek korelasyon saptandı. Bu nedenle, klinik olarak kalp yetmezliğine bağlı sıvısı olduğu düşünülen hastalarda serum NT-proBNP ölçümünün belirleyici olabileceği ve torasenteze göre daha az girişimsel bir işlem olan serum NT-proBNP ölçümünün tercih edilebileceğini düşündük. Ayrıca, kalp yetmezliği düşünülen ve Light kriterlerine göre plevral sıvı özelliği eksüda saptanan hastalarda maliyetinin daha düşük olması nedeniyle albümin gradiyentine öncelik verilebileceği inancındayız.
Özet (Çeviri)
The most common reasons are congestive heart failure, end stage renal failure and cirrhosis for transudative; pneumonia, pulmonary embolism and malignancy for the exudative effusions. Recently, we used Light criterion for the standard approach to pleural effusions. However, in some situations like heart failure, Light criterions may cause expounding exudative effusion of transudative effusions. In these circumstances, it is suggested that albumin gradient and pleural fluid and serum NT-proBNP which are recently in use may keep from requesting useless examinations. This study is designed to investigate the role of the pleural fluid and serum NT-proBNP measurements in the differential diagnosis of pleural effusions secondary to heart failure. 91 patients with pleural effusion were included in this study. Patients were divided into three groups; 23 patients secondary to heart failure (Group 1), 25 patients due to noncardiac transudative effusion (Group 2) and 43 patients due to exudative reasons (Group 3). Pleural fluid and serum NT-proBNP levels of Group 1 patients were statistically high and significant (p< 0,001). There was a significant correlation between serum and blood NT-proBNP levels. According to ROC slope analysis, when pleural NT-proBNP levels as 2184 pg/ml and 2325 pg/ml for heart failure, sensitivity was assigned as high, specifity and accuracy were low. In Group 2 patients with chronic renal failure, levels of NT-proBNP were statistically significantly different and higher than Group 1 patients and other reasons (p< 0,001). In conclusion, we determined that pleural fluid and serum NT-proBNP have high specifity in diagnosis of pleural effusions due to heart failure. Moreover, a significant correlation was found between serum and fluid NT-proBNP levels. Therefore, we thought that serum NT-proBNP measure may be determinative and may be preferred to thorasynthesis because of being less invasive in patients who are compatible to heart failure clinically. Otherwise, we believe that the measure of albumin gradient which is less cost effective could be prefered in patients with heart failure which have exudative effusion according to Light criterion. Key words; Pleural flouid, Light criterion, transudative, exudative, NT-proBNP, heart failure, albumin gradient.