Pandemi dönemi havacılık sektörü incelemesi
Aviation sector review in the pandemic period
- Tez No: 813702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EMRE CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Havacılık sektörü, Kargo, Lojistik, Pandemic, Aviation industry, Cargo, Logistics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hem Türkiye'nin hem de tüm dünyanın yakından etkilendiği Covid-19 pandemisi, hemen hemen hayatın her alanını olumsuz şekilde etkilemiş ve yaşamı zorlaştırmıştır. Her ülke salgının yayılmasını önlemek amacıyla belli başlı tedbirler almıştır. Alınan tedbirlerin başında ülkeler ve şehirler arası uçuşların durdurulması olmuştur. Bu durum ekonomik olarak ülkelerin zorlanmasına yol açmıştır. Özellikler ticaretin aktif olduğu ülkelerde iş sektörünü yakından etkileyen salgın, tüm dünyada havacılık sektörü ve lojistik faaliyetlerinde büyük sorunlar çıkmasına sebep olmuştur. Başta kargo şirketlerine kısıtlamalar gelmiş ve sektörde aksaklıklar yaşanmıştır. Ancak insanların dışarı çıkmalarının kısıtlanması lojistik sektöründe canlanmaya yol açmış ve yoğunluk oluşmuştur. Turkish Cargo salgın döneminde bir yükseliş yaşamış ve başarılı organizasyon yapan ülkelerden biri olmuştur. Türkiye'deki havayolu kargo taşımacılığı aracılığıyla yaşanan pandemiye rağmen kargo bölümü açısından ekonomik faydalar elde edilmiştir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı Covid-19 pandemisi süresinde havacılık sektörü etkilerini hem dünya hem de Türkiye kapsamında yakından inceleyerek analiz etmek ve ülkelerin pandemiden etkilenme seviyelerini yakından analiz etmek olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic, in which both Turkey and the whole world are closely affected, has adversely affected almost every aspect of life and made life difficult. Each country has taken certain measures to prevent the spread of the epidemic. At the beginning of the measures taken was the suspension of flights between countries and cities. This situation has caused the countries to have difficulties economically. The epidemic, which affects the business sector closely in countries where trade is active, has caused major problems in the aviation sector and logistics activities all over the world. First of all, there were restrictions on cargo companies and disruptions were experienced in the sector. However, the restriction of people's going out has led to a revival in the logistics sector and density has occurred. Turkish Cargo experienced a rise during the epidemic and became one of the countries that made successful organizations. Despite the pandemic experienced through air cargo transportation in Turkey, economic benefits have been achieved for the cargo department. In this context, the purpose of this research was to analyze the effects of the aviation sector during the Covid-19 pandemic, both in the world and in Turkey, and to analyze the levels of countries affected by the pandemic closely.