Tolkien fantastiğinin kadın kahramanlarının çağdaş illüstrasyon sanatında karakter tasarımlarına yansıması
The reflection of the female heroes of Tolkien's fantasy on the character designs in contemporary illustration art
  1. Tez No: 813725
  2. Yazar: KEVSER BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Tolkien, fantastik, karakter tasarımı, kahraman, Illustration, Tolkien, fantasy, character design, hero
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnsanlık tarihi boyunca iletişim kurma biçimlerini keşfetmiştir. İllüstrasyonlar iletişimimizi görsel olarak sağladığımız en önemli araçlardan birisidir. Tarihin ve teknolojinin ilerlemesi ile illüstrasyonlar kendine her zaman bir yer bulmuştur. İnsanların tarih boyunca anlattığı hikayeler illüstrasyonların eşlik etmesi ile daha kalıcı bir hale gelmiştir. Hikayelerdeki karakter tasarımlarının akılda kalıcı olması, hayal gücünün görsel olarak desteklenmesi illüstrasyonlar sayesinde gerçekleşmiştir. Fantastik kurgu ve karakter tasarımları illüstrasyonlarla beraber büyüyen alanlardır. Metne bağlı görsel hikayesi olan karakterlerin tasarımları bağlı bulunduğu çevre ile bütünsel olarak görselleştirilmesi bu alanların birbiriyle bağlı bir şekilde kullanıldığını gösterir. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; araştırmanın amacı ve önemi, problem durumu, sayıltılar, sınırlılıklar ve yöntem, ikinci bölümde; illüstrasyon ve illüstrasyon teknikleri, illüstrasyonda karakter tasarımı ve tasarımda fantastik kavramı ile fantastiğin türleri, üçüncü bölümde; bulgular ve yorumlamalarda Tolkien'in evreninde kadın kahramanların illüstrasyonlarının sanatçılar kapsamında değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu çalışmada varılan nokta çağdaş illüstrasyon tekniklerinden faydalanarak fantastik karakterlerin metne bağlı olarak görselleştirilmelerin uyumluluklarının değerlendirilmeleri amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, it has discovered ways of communicating. Illustrations are one of the most important means by which we provide our communication visually. With the advancement of history and technology, illustrations have always found a place for themselves. The stories that people have told throughout history have become more permanent with the accompaniment of illustrations. The fact that the character designs in the stories are catchy and the imagination are supported visually are realized thanks to the illustrations. Fantasy fiction and character designs are areas that grow with illustrations. The holistic visualization of the designs of the characters with a visual story connected to the text with the environment they are connected to shows that these areas are used in an interconnected manner. This thesis consists of three parts. In the first part; purpose and importance of the research, problem situation, assumptions, limitations and method, in the second part; illustration and illustration techniques, character design in illustration, the concept of fantastic in design and types of fantasy, in the third part; In the findings and interpretations, the illustrations of the heroines in Tolkien's universe were evaluated within the scope of the artists. The point reached in this study is to evaluate the compatibility of the visualizations of fantastic characters based on the text by using contemporary illustration techniques