Fairy/folk tale elements in Tolkien's the Hobbit
Tolkien'in Hobbit isimli romanındaki masalsı öğeler
  1. Tez No: 505104
  2. Yazar: FERHAT ORDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hobbit, J. R. R. Tolkien, Vladimir Propp, Masalın Biçimbilimi, peri hikayesi, masal, destansı kahraman, The Hobbit, J. R. R. Tolkien, Vladimir Propp, Morphology of the Folktale, fairy tale, folktale, epic hero
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez, J. R. R. Tolkien'in Hobbit (1937) romanındaki peri hikayesi / masal unsurlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Hobbit, yayınlandığı günden bu yana birçok eleştirmen ve bilim adamı tarafından fantastik bir roman olarak kategorize edilmiştir; bununla birlikte, Tolkien, tüm akademik yaşamı boyunca incelediği eski mitlerden esinlenmiştir ve yazdığı eserlerde mit öğelerini açıkça gözlemlemek mümkündür. Ona ilham veren ikinci şey, farklı kültürlerin peri hikayeleri / masallarıdır ve eserlerinde bu türün izlerinin analizi çoğunlukla ihmal edilmiştir. Bu tez, Hobbit'teki peri unsurlarını analiz etmek için, Vladimir Propp'un Masalın Biçimbilimi (1968) isimli eserini belirleyici ölçek olarak kullanmaktadır. I. Bölümde, masalların genel özelliklerini, bu özelliklerin Hobbit'teki bazı örnekleri ve açıklamaları ile görebilirsiniz. Bölüm II, Tolkien tarzı bir peri masalının neye benzediğini farklı eserlerinden bazı örneklerle açıklar ve III. Bölüm, Hobbit adlı fantastik eserin Propp tarafından, özellikle masalları analiz etmek için, hazırlanmış olan materyale göre çapraz-tür analizini yapar.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the fairy/folktale elements in J. R. R. Tolkien's The Hobbit (1937). The Hobbit has been labelled as a fantastic novel by many critics and scholars since the day it was published; however, Tolkien was inspired by ancient myths he studied all his academic life and you can see the traces of myths on his works clearly. The second thing that inspired him was fairy/folk tales of different cultures and traces of this genre on his works have been underrated so far. In order to analyze the fairy elements in The Hobbit, this thesis uses Vladimir Propp's Morphology of the Folktale (1968) as the metric material. In Chapter I, one can see the general characteristics of fairy tales with some examples and explanations and samples of these characteristics in The Hobbit. Chapter II explains what a Tolkien style fairy tale looks like with some examples from his different works and Chapter III makes a cross-genre analysis of The Hobbit with a material prepared by Propp mainly to analyze folktales. As a result of the study, one can find that The Hobbit has a lot of fairy elements.