Bireysel yenilikçilik ile dijital vatandaşlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between individual innovation and digital citizenship
  1. Tez No: 813747
  2. Yazar: FATMA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: bireysel yenilikçilik, dijital vatandaşlık, individual innovativeness, digital citizenship
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Teknolojik ilerlemeler dijital dünyanın giderek daha önemli bir rol oynamasına ve bireylerin günlük yaşamlarının bir parçası haline gelmesine neden olmaktadır. Dijital ortamlarda etkin ve sorumlu bir şekilde yer almak ise dijital vatandaşlık becerilerini gerektirmektedir. Dijital vatandaşlık becerileri bireylerin dijital ortamlarda etkili iletişim kurabilme, bilgiye erişim sağlama, dijital içerik üretme ve problem çözme gibi yetenekleri içermektedir. Bireysel yenilikçilik ise yeni fikirler üretme, alternatif çözümler bulma ve değişime açık olma gibi özellikleri ifade eden bir kavramdır. Bu bağlamda bireysel yenilikçilik ve dijital vatandaşlık arasındaki ilişkinin incelenmesi önemli bir konu haline gelmektedir. Bu çalışma bireysel yenilikçilik ile dijital vatandaşlık arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmaktadır. Araştırmanın amacı bireysel yenilikçilik kavramını inceleyerek dijital vatandaşlık becerileri ile nasıl ilişkilendiğini ve bu ilişkinin nasıl etkilendiğini ortaya koymaktır. Tez kapsamında literatür taraması yapılmış, bireysel yenilikçilik ölçeği ve dijital vatandaşlık ölçeği ile veriler toplanmış sonrasında ise veri analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların yaş değişkenlerinin bireysel yenilikçilik düzeyini etkilediği tespit edilmiştir. Bireysel yenilikçilik düzeyi ile dijital vatandaşlık alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma bireylerin yenilikçilik düzeylerinin dijital vatandaşlık becerilerini nasıl etkilediğini ortaya koyması açısından oldukça önemlidir ve literatüre büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Technological advancements have led to an increasing importance of the digital world and its integration into individuals' daily lives. Effectively and responsibly participating in digital environments requires digital citizenship skills. Digital citizenship skills encompass the abilities to communicate effectively, access information, create digital content, and solve problems in digital contexts. On the other hand individual innovativeness is a concept that represents characteristics such as generating new ideas, finding alternative solutions, and being open to change. Therefore, examining the relationship between individual innovativeness and digital citizenship has become an important topic. This study aims to explore the relationship between individual innovativeness and digital citizenship. The research aims to investigate how the concept of individual innovativeness is related to digital citizenship skills and how this relationship is influenced. A literature review was conducted within the scope of the thesis, and data was collected using the individual innovativeness scale and digital citizenship scale. Subsequently data analysis was performed. The research findings revealed that participants' age variables influenced their level of individual innovativeness. It was also found that there is a significant relationship between the level of individual innovativeness and the sub-dimensions of digital citizenship. Moreover this research is crucial in revealing how individuals' innovativeness levels impact their digital citizenship skills and will contribute significantly to the literature.