Metastatik egfr mutant küçük hücreli dışı akciğer karsinomunda tirozin kinaz inhibitörü alan hastaların klinikopatoloik özellikleri ve gerçek yaşam verisi
Clinicopathological characteristics and real-life data of patients receiving tyrosine kinase inhibitor in metastatic egfr mutant non-small cell lung carcinoma
- Tez No: 813760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SERKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, EGFR, Tirozin kinaz, Lung cancer, EGFR, Tyrosine kinase
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç Akciğer Kanserinde konvansiyonel tedaviler ile istenen sağ kalım süreleri sağlanamamıştır. EGFR mutant olan KHDAK hastalarının tedavisinde TKi'ler kullanılmaktadır. Çalışmamızda EGFR mutant KHDAK hastaların klinikopatolojik özelliklerinin ve TKi'lerin PSK ve GS üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Medikal Onkoloji Polikliniğine 2012- 2022 arasında başvurmuş KHDAK tanılı EGFR mutant ve TKi kullanmış olan 61 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların demografik ve patolojik özellikleri, kullanılan tedaviler, progresyon ve ölüm tarihleri incelendi. Bulgular Ölen grupta tanı yaşı, serum kreatinini, son vizit ECOG skoru, progresyon oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Hayatta olan grupta T790M Mutasyonu ve Osimertinib kullanım oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Progresyon olan grupta Son vizit ECOG skoru anlamlı olarak daha yüksekti. TKi Başlandığında Visseral Metastaz olan grupta olmayana göre, Son vizit ECOG skoru II-III-IV olan grupta 0-I olana göre ve T790M Mutasyonu olmayan grupta olana göre sağkalım süresi anlamlı olarak daha kısaydı. Son vizit ECOG II-III-IV olan grupta 0-I olana göre ve TKi Başlandığında Visseral Metastaz olan grupta olmayana göre progresyonsuz sağkalım süresi anlamlı olarak daha kısaydı. Erlotinib, Afatinib ve Gefitinib arasında PSK ve GS açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı, PSK 27.4 ay, GS 49.2 ay olarak hesaplandı. Osimertinib kullanan 13 hastanın medyan PSK süresi 18.5 ay olarak hesaplandı. Sonuç GS üzerinde yaşın, tanıda ve son vizitteki ECOG performans skorunun, TKi Başlandığında Visseral Metastazın, T790M Mutasyonun ve dolayısıyla Osimertinib kullanımının anlamlı etkisi görülmüştür, PSK üzerinde ise TKi Başlandığında Visseral Metastazın, tanı anındaki evrenin, son vizitteki ECOG performans skorunun anlamlı etkisi görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective The desired survival times could not be achieved with conventional treatments in lung cancer. TKI's are used in the treatment of NSCLC patients with EGFR mutants. The aim of this study was to investigate the clinicopathologic features of EGFR mutant NSCLC patients and the effects of TKI's on PFS and OS. Methods A total of 61 patients who were admitted to Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Department of Medical Oncology, between 2012 and 2022, who were EGFR mutants with NSCLC and who used TKi as treatment were included in the study. Demographic and pathological characteristics of the patients, treatments used in the patients, progression and death dates were examined retrospectively. Results Age at diagnosis, serum creatinine, last visit ECOG score and progression rate were significantly higher in the deceased group. The rate of T790M Mutation and Osimertinib use was significantly higher in the surviving group. Last visit ECOG score was significantly higher in the progression group. Survival time was significantly shorter in the group with Visceral Metastasis than in the group without Visceral Metastases, in the group with a Last visit ECOG score II-III-IV compared to those with 0-I, and in the group without the T790M mutation than in the group with the T790M mutation. The progression-free survival time was significantly shorter in the group with ECOG score II-III-IV at the last visit compared to those with 0-I and in the group with Visceral Metastasis than in the group without. There was no statistically significant difference between Erlotinib, Afatinib and Gefitinib in terms of PFS and OS. PFS calculated as 27.4 months and OS 49.2 months. The median PFS duration of 13 patients receiving osimertinib was calculated as 18.5 months. Conclusion Age, diagnosis and ECOG performance score at the last visit, Visceral Metastasis at the beginning of TKi, T790M Mutation and therefore Osimertinib use had a significant effect on the OS, while on PFS, the significant effect of the Visceral Metastasis at TKi Initiation, stage at the time of diagnosis, the ECOG performance score at the last visit was seen.