Almanca ders kitaplarındaki kültürel öğelerin öğrencilerin çokkültürlülük algılarına ve Almanca öğrenme motivasyonlarına etkileri
The effects of cultural elements in German studentsbooks' onstudents' multiculturalism perception and motivation in learning German language / Die auswirkungen kultureller elemente in DaF-lehrwerken auf die wahrnehmung von multikulturalismus der DaF-lernenden und deren motivation in hinblick auf das Deutschlernen als fremdsprache
- Tez No: 813894
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ SAKARYA MADEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Almanca, yerli basım Almanca ders kitabı, yabancı basım Almanca ders kitabı, çokkültürlülük, motivasyon, German as a foreign language, local German textbook, foreign German textbook, multiculturalism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada, ön-test ve son-test uygulamaları ve gözlem formları ile yerli ve yabancı basım Almanca ders kitaplarındaki kültürel öğelerin öğrencilerin çokkültürlülük algılarına ve Almanca öğrenme motivasyonlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırma bu yönüyle özel bir örnek olay niteliğindedir. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümü araştırmanın problemini, amacını, önemini, araştırma sorularını ve sınırlılığını ve ayrıca bazı kavramlar ile ilgili tanımları içermektedir. Tezin ikinci bölümü alan yazın çalışmalarının yer verildiği bölümdür. Bu bölümde dil kavramından başlanılarak kültür, kültürlerarasılık, çokkültürlülükve motivasyon kavramları irdelenmiş, geçmişten günümüze kadar kullanılagelen yabancı dil öğretim yöntemlerinde kültürün yeri ve önemi üzerinde durulmuş ve kültür veya günlük hayata ilişkin bilgi ve verilerin aktarım biçimi ile ilgili gelişimi üzerinde durulmuş, bu bölümde ayrıca Almanca öğrenme motivasyonu konusuna değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde araştırmanın yöntemi ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu bölümde çalışmanın araştırma modelinin ne olduğuna, araştırmanın evreni ve örneklemine, araştırma grubunun özelliklerine, araştırmanın geçerliği ve güvenirliğine, araştırmanın enstrümanlarına, verilerin nasıl toplandığına ve nasıl analiz edildiğine yönelik bilgilere ayrıntılı bir biçimde yer verilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde araştırmadan elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Bulgular kısmında veriler; üçüncü bölüm olan araştırma bölümünün veri toplama ve veri analiz etme kısmına paralel olarak elde edilmiş ve bulgular çalışmanın dördüncü bölümünde sunulmuştur. Bulgular 4 ana başlık altında toplanmıştır. İlk önce yerli basım Wie Bitte? A.-1.1 (Öztürk, İncebel, Balkan, Yıldırım ve Canoğlu, 2018) ve yabancı basım Schritte International A1, Cilt 1 (Nisbisch, Penning-Himstra, Bovermann ve Reimann, 2019) adlı ders kitapları Bernstein, Guadalupe ve Llampallas (2015) adlı araştırmacıların geliştirdikleri kitap inceleme ölçütlerinden yola çıkılarak incelemesinden elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Daha sonra kitaplardaki kültürel öğelerin öğrencilerin çokkültürlülük algılarını ve Almanca öğrenme motivasyonlarını ne ölçüde etkilediğini ortaya koymak için ilgili kitaplar ile ders vermeden önce bir ön-test daha sonra ilgili kitaplar ile bir dönem Almanca dersi alan öğrencilere bir son test uygulanarak öğrencilerin algılarında ve Almanca öğrenme motivasyonlarında bir değişiklik olup olmadığına bakılmıştır. Ölçek olarak önceden geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış Çokkültürlülük Algı Ölçeği (Ayaz, 2016) ile Almanca Öğrenme Motivasyon Ölçeklerinden (Çam, Serindağ ve İşigüzel, 2010) yararlanılmıştır. Bu çalışma kapsamında aynı zamanda gözlem formları da kullanılmış, gözlemlerden elde edilen bulgulara yine bu bölümde yer verilmiştir. Son olarak Almanca öğretmenleri ve öğrenciler ile görüşme yapılmış ve görüşme neticesinde elde edilen verilere de bu bölümde yer verilmiştir. Araştırmanın beşinci bölümü araştırmadan elde edilen sonuçların yer verildiği ve önerilenin geliştirildiği bölümdür. Çalışma sonucunda; yabancı basım ders kitabı kullanan öğrencilerin çokkültürlülük algılarının ve Almanca öğrenme motivasyonlarının yerli basım ders kitabı kullanan öğrencilere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Hem nitel hem de nicel veriler bu sonucu desteklemektedir. Son olarak çıkan sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin çokkültürlükük algıların iyileştirmeyi sağlayacak Almanca kitaplarının ne şekilde hazırlanması ve derslerin nasıl işlenmesi gerektiği ve Almanca öğrenme motivasyonunu artırmaya yönelik ne tür önlemler alınabileceği konusunda öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca Almanca öğretmenliği lisans eğitimi sürecinde Almanca öğretmen adaylarına öğrencilerin Almanca öğrenme ile ilgili motivasyonları düşük ise hangi yöntem ve teknikler ile ilgili öğrencilerin motivasyonlarının artırılabilecek konusunda yeterliklerin kazandırılabileceği ve Almanca öğretmenlerinin kullanmak zorunda oldukları Almanca kitaplarında kültürel öğeler yetersiz veya öğelerin veriliş biçimi veya yöntemi öğrenci hedef kitlesine uygun değilse öğretmenlerin bu tür sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilmeleri için lisans eğitimi süresince 4 yıllık ders programında hangi derslerde içeriğin tekrar gözden geçirilerek nasıl güncellenme yapılması gerektiği veya gerekli yeterlikleri kazandırmak için ne tür seçmeli derslerin seçmeli ders havuzuna eklenebileceği konusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of pre-test and post-test applications, observation forms, and cultural elements in local and foreign printed German textbooks on students' perceptions of multiculturalism and their motivation to learn German were investigated. In this respect, the research is a special case study. The thesis consists of five chapters. The first part of the thesis includes the problem, purpose, importance, research questions and limitations of the research, as well as definitions of some concepts. The second part of the thesis is the part where the literature studies are included. In this section, starting from the concept of language, the concepts of culture, interculturality, multiculturalism and motivation were examined, the place and importance of culture in foreign language teaching methods used from the past to the present were emphasized, and the development of culture or the way of transferring information and data related to daily life was emphasized. This chapter also deals with the motivation to learn German. In the third part of the study, the method of the research is explained in detail. In this section, information about the research model of the study, the universe and sample of the research, the characteristics of the research group, the validity and reliability of the research, the instruments of the research, how the data were collected and how they were analyzed are given in detail. In the fourth part of the research, the findings obtained from the research are included. Data in the findings section; It was obtained in parallel with the data collection and data analysis part of the research section, which is the third section, and the findings are presented in the fourth section of the study. The findings are grouped under 4 main headings. First, the local edition Wie Bitte? Textbooks A.-1.1 (Öztürk, İncebel, Balkan, Yıldırım and Canoğlu, 2018) and foreign edition Schritte International A1, Vol 1 (Niebisch, Penning-Himstra, Bovermann and Reimann, 2019) Bernstein, Guadalupe and Llampallas (2015) Based on the book review criteria developed by the researchers named . Afterwards, in order to reveal the extent to which the cultural elements in the books affect the students' perception of multiculturalism and their motivation to learn German, a pre-test and then a post-test were applied to the students who took German lessons for a semester with the relevant books, and then a post-test was applied to the students' perceptions and their motivation to learn German. checked for any change. Multiculturalism Perception Scale (Ayaz, 2006) and German Learning Motivation Scales (Çam, Serindağ, & İşigüzel, 2010) were used as scales. Observation forms were also used within the scope of this study, and the findings obtained from the observations were also included in this section. Finally, interviews were held with German teachers and students, and the data obtained as a result of the interview are also included in this section. The fifth part of the research is the section where the results obtained from the research are included and the proposal is developed. In the results of working; It has been revealed that the multiculturalism perceptions and motivation to learn German of the students who use foreign-printed textbooks are higher than the students who use domestic-printed textbooks. Both qualitative and quantitative data support this conclusion. In line with the final results, suggestions have been developed on how to prepare German books that will improve students' multicultural perceptions, how the lessons should be taught, and what kind of measures can be taken to increase the motivation to learn German. In addition, during the undergraduate education of German teaching, German teacher candidates can gain competencies about which methods and techniques can increase the motivation of students if the motivation of students about learning German is low, and the cultural elements in the German books that German teachers have to use are insufficient or the way or method of the elements is presented is appropriate for the student target group. If not, suggestions have been developed on how to update the content of which courses in the 4-year curriculum during undergraduate education so that teachers can develop solutions for such problems, or what kind of elective courses can be added to the elective course pool in order to gain the necessary competencies.