Ergenlerde duygu düzenlemede güçlükler ölçeği ebeveyn formu'nun türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
The validity and reliability study of the difficulties in emotionregulation scale parent form
  1. Tez No: 813898
  2. Yazar: NURANA KARIMOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Duygu Düzenleme Güçlüğü, (DDG), Geçerlilik, Güvenilirlik, Emotion Regulation, Emotion Regulation difficulty (ERD), Validity, Reliability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Duygu düzenleme farkındalık, netlik, duyguları anlama, kabul ve tolerans gösterebilme, istenmeyen duygularla yüzleşebilme, kendi kendini destekleyebilme ve gerektiğinde duyguları değiştirme becerilerinin bütününden oluşmaktadır. Duygu düzenleme güçlüğü (DDG), bir bireyin duygu düzenleme süreçlerinin herhangi birini veya tüm yönlerini uygulayamamasıdır. Ergenlerde DDG hakkında bilinenler yalnızca DDG'nin derecelendirme ölçeklerinde öz-rapor yoluyla değerlendirildiği çalışmalara dayanmaktadır. Öz bildirime dayalı ölçümlerin birtakım zorlukları mevcuttur. Ergenler daha yoğun ve kararsız duygular yaşarlar ve bu düzenleme becerilerinin çevresel gözlemleri önemlidir. Ergenlerin DDG'sini ebeveynler tarafından değerlendiren Türkçe bir ölçek bulunmamaktadır. Mevcut araştırmadaki amacımız, orijinal İngilizce ismi "The Difficulties in Emotion Regulation Scale-Parent Form (DERS-P- Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği- Ebeveyn Formu- )'' olan ölçeğinin güvenilirlik ve geçerlilik kanıtlarının değerlendirilmesi dahil olmak üzere psikometrik özelliklerini değerlendirmektir. Çalışmanın örneklemini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi (UÜTF) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine 2022 Mart- 2023 Mart tarihleri arasında başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden yapılan psikiyatrik değerlendirme sonucu DSM-5'e göre DEHB, YAB, MDB, DB, KOKGB, YDDB, ve diğer psikiyatrik tanı kriterlerini karşılamasına göre 11-18 yaş arası 300 hasta ergen ve 50 kontrol grubu oluşturmaktadır. Çalışmamızda ölçeğin geçerliliği için kullanılan diğer araçlar DDGÖ, K-SADS-PL, ÇADÖ-Y Çocuk ve Ebeveyn Formu, CGİ, CÖDÖ, CEDÖ-Y'dir. vi Ölçeğin iç tutarlılığı değerlendirilerek DERS-P'nin Türk Toplumu için güvenilir bir ölçek olduğu gözlenmiştir (cronbach alfa .931). Sonuç: Mevcut sonuçlar, Türk Toplumundaki ergenlerin DDG'nün ebeveyn raporu değerlendirmesi için DERS-P'nin güvenilirliğini ve geçerliliğini kanıtlamaktadır. Ayrıca, ergen DDG'ni değerlendirmek için bir ebeveyn raporu ölçüsünün olmaması göz önüne alındığında, bu çalışma literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Validity And Reliability Study of the Difficulties in Emotion Regulation Scale Parent Form Awareness, physical sensations, clarity, knowledge, acceptance and tolerance of emotions, confrontation of undesired feelings, self- support, and changing emotions when necessary are all components of emotion regulation. The inability of a person to use any or all of the mechanisms associated with emotion control is known as emotion regulation difficulty (ERD). What is known about DDG in adolescents is based solely on studies in which DDG was assessed by self-report on rating scales. Self-report measures have some difficulties. Adolescents experience more intense and ambivalent emotions, and environmental observations of these regulatory skills are important. There is no Turkish scale assessing the DDG of adolescents by parents.. Our goal in this study is to assess the psychometric features of the scale, formerly known as“The Difficulties in Emotion Regulation Scale-Parent Form- DERS-P”including evaluating evidence for reliability and validity. The sample of the study consists of 300 patients (children - teenagers) between the ages of 11-18 and 50 control groups who applied to Uludağ University Faculty of Medicine Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic between March 2022 and March 2023 and agreed to participate in the study and who met the DSM-5 criteria for DEHB, YAB, MDB, DB, KOKGB, YDDB and other psychiatric diagnostic criteria. DDQ, K-SADS-PL, CARS-Y Child and Parent Form, CGI, CSAS, CEDQ-Y were additional tools used in our study to assess the scale's validity. viii Evaluating the internal consistency of the scale, it was observed that DERS-P is a reliable scale for Turkish community. (cronbach alpha .931) The available results demonstrate the reliability and validity of the DERS-P for parent report assessment of DDG of adolescents in the Turkish Community. İn addition to, given the lack of a parent-report measure to assess adolescent DDG, this study makes an important contribution to the literature.