60-65 ay çocukların sözel çalışma belleği ile okul olgunluğu düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between verbal working memory and school maturity of children aged 60-65 months
  1. Tez No: 814030
  2. Yazar: İREM ÇAKIR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YÜKSELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bellek, Çalışma Belleği, Okula Hazır Bulunuşluk, Okul Olgunluğu, Sözel Bellek, Memory, Working Memory, School Readiness, School Maturity, Verbal Memory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma, okul öncesi eğitime devam eden 60-65 ay çocukların sözel çalışma belleği ile okul olgunluğu düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan Ümraniye ve Üsküdar ilçelerinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel okul öncesi kurumlarında eğitimlerine devam eden ve tipik gelişim gösteren 60-65 ay arasındaki 52 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada“Demografik Bilgi Formu”,“Çalışma Belleği Ölçeği Sözel Bellek Alt Boyutu”ve ''Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin cinsiyet ve anne-baba eğitim durumu, değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesinde Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yürütülen korelasyon analizlerinde de parametrik testlerden olan Pearson Korelasyon Katsayısından faydalanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin sözel bellek toplam puanları üzerindeki yordayıcı rollerinin belirlenmesi amacıyla da çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma değişkenleri olan matematik becerileri, fen becerileri, ses çalışmaları, çizgi çalışmaları, labirentler, zihinsel-dil gelişimi ve sözel bellek toplam puanları arasındaki ilişkiler incelendiğinde sözel bellek ile matematik becerileri, ses çalışmaları ve çizgi çalışmaları değişkenleri arasında pozitif orta düzeyde istatiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Benzer şekilde, sözel bellek ile labirent ve zihinsel-dil gelişimi değişkenleri arasında pozitif düşük düzeyde istatiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre, katılımcıların sözel bellek toplam puanları arttıkça; matematik becerileri, ses çalışmaları, çizgi çalışmaları, labirent ve zihinsel-dil gelişimi puanları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the connection between verbal working memory and school readiness in kindergarten children between the ages of 60 and 65 months. The population of the research consists of children aged between 60 and 65 months who are selected with the easy sampling method and shows the normal development and continue in private pre-school education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Umraniye and Uskudar districts on Anatolian side of Istanbul in the 2021-2022 academic year. The data was gathered through a survey forms which are“Demographic Information Forms”,“Working Memory Scale Verbal Memory Subscale”and“Marmara Elementary School Readiness Scale”. The Mann Whitney-U test was used to determine whether the research variables showed significant differences according to gender and parental education status variables. Pearson's Correlation Coefficient, which is one of the parametric tests, was used in the correlation analyzes performed as part of the study. Multiple regression analysis was also performed to determine the predictive roles of independent variables on verbal memory total scores. A significant difference was found between children's working memory and school maturity levels. When the relationships between the total scores of mathematics skills, science skills, voice studies, line studies, labyrinths, mental-language development and verbal memory, which are the research variables were examined, positive moderate and statistically significant relationships were found between verbal memory and mathematics skills, voice studies and line work variables. Similarly, positive low levels of statistically significant associations were found between verbal memory with labyrinth and mental-language development variables. Accordingly, as the total verbal memory scores of the participants increased; Math skills, sound studies, line studies, labyrinth and mental language development scores also increase.