Bireylerin finansal yatırım kararlarının davranışsal iktisat bağlamında incelenmesi: Sağlık çalışanları örneği
Financial investment decisions of indivduals investigation in the context of behavioral economics: Example of healthcare workers
  1. Tez No: 814037
  2. Yazar: ERKAN ERZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞIN ERBEK ALAYBEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Finansal Yatırım, Yatırımcı, Behavioral Finance, Financial Attitude, Investor
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Davranışsal iktisat, geleneksel iktisat anlayışının aksine yatırımcıların yatırım kararları alırken rasyonel davranmadıkları ve insan psikolojisinin yatırım kararları üzerindeki etkisini incelemesi sonucu günümüzde oldukça yaygın ve popüler bir konu haline gelmiştir. Davranışsal iktisat, bireylerin yatırım kararlarındaki rasyonellikten uzak davranışlarını incelemeyi amaçlamaktadır ve yatırımcıların psikoloji ve duygu durumlarının yatırım kararları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Davranışsal iktisat, insanların ekonomik davranışlarını konu edinirken, psikolojik faktörlerin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak iktisat disiplinine farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Yapılan çalışmada sağlık çalışanlarının finansal yatırım kararlarının davranışsal iktisat alanıyla olan ilişkisi incelenmek istenmiştir. Bu bağlamda ilk olarak davranışsal iktisadın temel argümanları incelenmiş, davranışsal iktisadın geçmişten günümüze nasıl evrildiği ve davranışsal iktisat bağlamında bireylerin kararlarını etkileyen mekanizmaların neler olduğu ele alınmıştır. Bununla birlikte bireysel yatırımcı kavramı üzerinde durularak, bireysel yatırımcıların kararlarını etkileyen süreçler ve eğilimler incelenmiştir. Çalışmanın son kısmında 90 sağlık çalışanının katılım sağladığı anket uygulamasıyla araştırma verileri elde edilmiştir. Anket uygulaması beşli likert ölçeğiyle yapılmış olup, anket sonucunda elde edilen veriler ışığında çeşitli istatiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan analizler, geleneksel iktisat anlayışının aksine, bireylerin rasyonel kararlar almadıklarını, alınan kararların davranışsal iktisat kapsamındaki finansal yatırım eğilimleri tarafından etkilendiğini göstermektedir. Birtakım davranışsal iktisat kapsamındaki finansal yatırım eğilimleri arasında anlamlı farklar oluşsa da birtakım eğilimlerde anlamlı farklar oluşmadığı tespit edilmiştir. Geleneksel iktisat anlayışında her bir yatırımcının rasyonel davranışlar sergilediği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Behavioral economics as opposed to traditional economics has become a very common and popular subject today as a result of the fact that investors do not act rationally while making investment decisions and it examines the effect of human psychology on investment decisions. Behavioral economics aims to examine the irrational behavior of individuals in investment decisions and investigates the effect of investors' psychology and emotinal state on investment decisions. Behavioral economics has brought a different perspective to the discipline of economics by emphasizing that psychological factors. In the study, it was aimed to examine the relationship between the financial investment decisions of health professionals and the field of behavioral economics. In this context; first of all, the basic arguments of behavioral economics were examined, how behavioral economics evolved from past to present and what are the mechanisms that affect individuals' decisions in the context of behavioral economics. In addition, by focusing on the concept of individual investors, the processes and trends that affect the decisions of individual investors are examined. In the last part of the study, research result obtained with the survey in which 90 health professionals participated. The 5-point Likert scale was used in the survey and various statistical analysis methods were used in the data that obtained as a result of the survey. Results of analysis show that contrary to the traditional understanding of economics, individuals do not make rational decisions and that the decisions taken are affected by behavioral economic tendencies. Although there are significant differences among various behavioral economic tendencies, it has been observed that there are no significant differences in certain trends. In traditional economics is argued that each investor exhibits rational behavior.