Milli Kütüphane 06 Hk 4099 numarada kayıtlı Mecmû'atü'n-Nesâyih'in transkripsiyonlu metni ve incelemesi
National Library registered in 06 Hk 4099 transcribed text and analysis of Macmû˘atü'n-Nasâyih
- Tez No: 814052
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûa, Nasihat, Mecmû ˘atü'n-Nesâyih, Defterdar Hasan Çelebi, Journal, Advice, Macmû'atü'n-Nasâyih, Treasurer Hasan Çelebi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez ile 16. yüzyılda kaleme alınan Mecmû˘atü'n-Nesâyih adlı eserin transkripsiyonlu metninin hazırlanması ve eserin muhteva, dil, üslup vb. genel özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Mensur-manzum tarzda yazılan ve dini- tasavvufi içerikli nasihatleri bir araya getiren eser, nasihat mecmuası oluşu ve bir tarikat büyüğünün kaleminden çıkması sebebiyle önem arz etmektedir. Eser, Kanuni Sultan Süleyman döneminde başdeftarlık yapmış olan ve aynı zamanda müellifin hâmisi ve müridi olan Defterdar Hasan Çelebi'nin tarikat yolundaki makamını yükseltmek ve imanını güçlendirmek gayesiyle yazılmıştır. Eserin bilinen tek nüshası Mecmâ'a'u'n-Nesâ'ih adıyla Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi 06 Hk 4099 numarada kayıtlıdır. Eser içerisinde yer alan manzum kısımların önemli bir bölümü Mahmûd Şebüsterî'nin Gülşen-i Râz'ı, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin Mesnevî'si ve Fîhi Mâ Fîh'i, Sultan Veled'in Rebâbnâme'si, Muhyiddin Arabî'nin El Fütûhâtü'l- Mekkiye'si ve Fusûsü'l-Hikem ve Husûsü'l-Kilem'i, Yunus Emre'nin Divan'ı, Molla Câmî'nin Levâyih'i, Muhammed Lâhîcî'nin Mefâtîhu'l-icâz fî Şerh-i Gülşen-i Râz'ı gibi İslam edebiyatının önemli âlim ve şairlerinin eserlerinden alınmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde nasihat ve nasihatname kavramı ile Klasik Türk edebiyatında nasihatname türünde kaleme alınmış eserler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde tezimize konu olan eserin adı, yazarı, yazılış sebebi, konusu gibi genel özellikleri ile eserde adı geçen din büyükleri, tarihi şahsiyetler, yazar ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca eserin dil ve üslubu üzerinde durularak metinde geçen ayet ve hadisler açıklanmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise metnin kurulmasında izlenen yol açıklanmış, nüsha tavsifi yapılmış ve Mecmû˘atü'n- Nesâyih adlı eserin transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to prepare the transcribed text of the 16th century Macmû'atü'n-Nasâyih and to examine the general features of the work such as content, language, style, etc. The work, which is written in prose and verse style and brings together religious and Sufi advice, is important because it is a collection of advice and comes from the pen of a sect elder. The work was written with the aim of raising the status of Treasurer Hasan Çelebi, who served as the chief scribe during the reign of Suleiman the Magnificent and was also the patron and disciple of the author, on the path of the sect and strengthening his faith. The only known copy of the work is registered in Ankara Adnan Ötüken Provincial Public Library 06 Hk 4099 under the name Macmâ'a'u'n-Nasâ'ih. A significant part of the verse parts in the work are Mahmûd Şebüsterî's Gülşen-i Râz, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî's Mesnevî and Fîhi Mâ Fîh, Sultan Veled's Rebâbnâme, It is taken from the works of important scholars and poets of Islamic literature such as Muhyiddin Arabî's Al-Futûhâtü'l-Mekkiye and Fusûsü'l-Hikem and Husûsü'l-Kilem, Yunus Emre's Divan, Molla Câmî's Levâyih, Muhammed Lâhîjî's Mefâtîhu'l-icâz fî Şerh-i Gülşen-i Râz. In the first part of this study, which consists of three chapters, the concept of advice and nasihatname and the works written in the nasihatname genre in Classical Turkish literature are discussed. In the second part, the title, author, reason for writing, general features such as the subject of our thesis, religious leaders, historical figures, authors and their works are given. In addition, the language and style of the work is emphasised and the verses and hadiths mentioned in the text are explained. In the third part of our study, the method followed in the construction of the text is explained, copy recommendation is made and the transcribed text of the work called Macmû'atü'n-Nasâyih is given.