Bronkopulmoner displazi hastalarında spironolakton/hidroklortiyazid tedavisinin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of spironolactone/hydrochlorthazide therapy in patients with bronchopulmonary dysplasia
  1. Tez No: 814111
  2. Yazar: OSMAN SELÇUK DUYSAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KONAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: BRONKOPULMONER DİSPLAZİ, DİÜRETİK, TİAZİD/POTASYUM TUTUCU DİÜRETİKLER, BRONCHOPULMONARY DYSPLASIA, DIURETICS, THİAZİDE/POTASSİUM-SPARİNG DİURETİCS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Çalışmamızda bronkopulmoner displazi tanısı alan hastaların demografik ve klinik özelliklerini değerlendirmek, tiazid/potasyum tutucu diüretiklerin kısa dönem kullanımının etkilerini ve yan etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Doğan Yoğun Bakım ünitesine 2018-2021 tarihleri arasında takip edilen ve BPD yanışı alan hasta56 hasta dahil edildi. Hastaların hastane otomasyon sistemi ve hasta dosyaları üzerinden geriye dönük olarak verileri tarandı. Bulgular: Hastaların tedavinin birinci günü FİO2 miktarı (%) 26,23 ± 6,32 ve tedavinin üçüncü günü FİO2 miktarı(%) 22,46 ± 3,45 idi. 28 hastanın tedavinin ilk gününde almış olduğu ortalama PEEP miktarının 7,54 ±1,73 cm H2O ve 25 hastada tedavinin son günü uygulanan ortalama PEEP miktarının 6,07 ± 3,10 cm H2O idi. Hastanın tedavinin ilk gününde almış olduğu ortalama PIP miktarının 21,78 ± 6,50 cm H2O ve tedavinin üçüncü günü uygulanan ortalama PIP miktarının 20,89 ± 8,51 cm H2O idi. Tedavinin ilk gününde hastaların almış olduğu ortalama HFNC/LFNC miktarının 3,24 ± 2,06 lt/dk ve tedavinin üçüncü günü hastaların almış olduğu ortalama HFNC/LFNC miktarının 2,26± 2,69 lt/dk olduğu görülmektedir. Hemodinamik anlamlı PDA olan hastaların tedaviden daha çok fayda gördüğü bulundu. Sonuç: Bronkopulmoner displazi preterm bebeklerde mortalite ve morbiditeyi artıran bir hastalıktır. Bronkopulmoner displazi başlıca akciğer ödemiyle ilişlikilidir ve ödem sadece pulmoner kompliyansı azaltmaz aynı zamanda terminal hava yollarını daraltarak hava yolu direncini de artırır. Diüretiklerin akciğer ödemini azalttığı için BPD tedavisinde ve korumada kullanılması kullanılabilir ve bununla birlikte, tek diüretik uygulaması birkaç gün boyunca tekrarlandığında, hormonal ve renal adaptasyon mekanizmalarıyla diüretik yanıtını azaltabilir. Tedaviye farklı grup bir diüretik eklenmesi bu adaptasyon durumundan bizi kurtarır. Çalışma sonucunda erken dönemde (3. günde) oksijen ve mekanik ventilatör gereksiniminde azalmaya neden olup hafif ve orta düzey bronkopulmoner displazi hastalarında kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study was conducted to examine bronchopulmonary dysplasia, to limit the demographic and clinical characteristics of the patients who received it, to investigate the short-term consumption and side effects of thiazide/potassium-sparing diuretics. Materials and Methods: The study included 56 patients who were followed up in the Neonatal Intensive Care Unit of Selcuk University Faculty of Medicine between 2018-2021 and received BPD burns. The data of the patients were scanned retrospectively through the hospital automation system and patient files. Results: The amount of FIO2 (%) of the patients on the first day of treatment was 26.23 ± 6.32 and the amount of FIO2 (%) on the third day of treatment was 22.46 ± 3.45. The mean PEEP amount that 28 patients received on the first day of treatment was 7.54 ± 1.73 cm H2O, and the mean PEEP amount applied on the last day of treatment in 25 patients was 6.07 ± 3.10 cm H2O. The mean amount of PIP received by the patient on the first day of treatment was 21.78 ± 6.50 cm H2O, and the mean amount of PIP applied on the third day of treatment was 20.89 ± 8.51 cm H2O. It is seen that the mean amount of HFNC/LFNC received by the patients on the first day of treatment was 3.24 ± 2.06 lt/min, and the mean amount of HFNC/LFNC received by the patients on the third day of treatment was 2.26 ± 2.69 lt/min. It was found that patients with hemodynamically significant PDA benefited more from the treatment. Conclusion: Bronchopulmonary dysplasia is a disease that increases mortality and morbidity in preterm infants. Bronchopulmonary dysplasia is mainly associated with pulmonary edema, and edema not only reduces pulmonary compliance but also increases airway resistance by narrowing the terminal airways. Diuretics can be used in the treatment and prevention of BPD as they reduce pulmonary edema, and however, when a single diuretic administration is repeated for several days, it can reduce the diuretic response by hormonal and renal adaptation mechanisms. Adding a different group of diuretic to the treatment saves us from this adaptation situation. As a result of the study, it causes a decrease in the need for oxygen and mechanical ventilator in the early period (on the 3rd day), and it can be recommended to be used in patients with mild and moderate bronchopulmonary dysplasia.