COVİD-19 pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yaşadıkları korku düzeyinin yeme tutumu ve beslenme alışkanlıkları üzerine etkisi
The effect of the level of fear experienced by healthcare workers on eating attitudes and nutrition habits during COVİD-19 pandemic period
- Tez No: 814146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 korkusu, Sağlık çalışanları, Duygusal iştah
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Covid-19 sürecinde sürekli duyulan ve izlenen haberler, salgına yakalanma endişesi ve sosyal izolasyon gibi birçok faktör bireylerin psikolojik olarak etkilenerek stres düzeylerinin artmasına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak korku ve endişe gibi duygu durumlarını ortaya çıkararak duygusal yeme gibi farklı yeme tutumlarının oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Sağlık çalışanlarının Covid-19' a yüksek düzeyde maruz kaldığı ve hastalığın çoğuna bulaştığı görülmektedir. Bu çalışmada, Covid-19 korkusunun yeme tutumu ve duygusal iştahla olan ilişkisi incelemiştir. Çalışmaya Artvin ili Şavşat ilçesindeki sağlık kurumlarında görev yapan 18-65 yaş arası gönüllülük esasına dayalı 166 kişi katılmıştır. 3 kişi çalışmadan dışlanmış ve 163 kişi incelenmiştir. Veri toplama araçları olarak; Sosyodemografik Bilgiler Formu, Covid-19 Korkusu Ölçeği, Duygusal İştah Anketi (DİA), Yeme Tutum Testi (YTT-40), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA), Besin Tüketim Sıklığı Formu ve 24 Saatlik Besin Tüketim Kaydı kullanılmıştır. Covid-19 Korku Ölçeğine göre ortalama düzeyde bir korkuya (13.3) sahip oldukları görülmüştür. YTT-40' ne göre ise bireylerin %18.4'ünün yeme davranışı bozukluğuna yatkınlığı görülmektedir. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi'ne göre bireylerin yarısından çoğu (%56.4) inaktiftir. Araştırma kapsamında incelenen 163 sağlık çalışanının Covid-19 korku ölçeği puanı ile DİA olumsuz ve olumlu duygu/durum ortalama puanları ve yeme tutumu ölçeği puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05)
Özet (Çeviri)
Many factors such as the news that are constantly heard and monitored during the Covid-19 process, anxiety about being caught in the pandemic and social isolation cause individuals to be psychologically affected and increase their stress levels. Accordingly, it paves the way for the formation of different eating attitudes such as emotional eating by revealing emotional states such as fear and anxiety. Healthcare workers are highly exposed to Covid-19 and most of the disease is infected. This study examined the relationship between fear of Covid-19 and eating attitudes and emotional appetite. A total of 166 people between the ages of 18-65 working in health institutions in Şavşat district of Artvin province participated in the study on a voluntary basis. 3 people were excluded from the study and 163 people were examined. Sociodemographic Information Form, Covid-19 Fear Scale, Emotional Appetite Questionnaire (EAI), Eating Attitude Test (EAT-40), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Food Consumption Frequency Form and 24-Hour Food Consumption Record were used as data collection tools. According to the Covid-19 Fear Scale, it was observed that they had an average level of fear (13.3). According to the YTT-40, 18.4% of the individuals were predisposed to eating behavior disorder. According to the International Physical Activity Questionnaire, more than half of the individuals (56.4%) were inactive. There was no statistically significant correlation between the Covid-19 fear scale score of 163 health care workers examined within the scope of the study and the mean scores of negative and positive emotions/situations and eating attitude scale score (p>0.05).