Sıçanlarda amitriptilinin indüklediği QT uzaması ve miyokardiyal hasarda selektif mitokondriyal katp kanal açıcı nikorandilin etkisi
Effect of the selective mitochondrial katp channel opener nicorandil on the QT prolongation and myocardial damage induced by amitriptyline in rats
- Tez No: 814167
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE KALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Farmasötik Toksikoloji, Pharmacy and Pharmacology, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Amitriptilin, nikorandil, QT uzaması, kardiyotoksisite, mito- KATP kanalı, Amitriptyline, nicorandil, QT prolongation, cardiotoxicity, mito-KATP channel
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amitriptilin, yüksek kardiyak toksisite riski olan ve QT uzamasına yol açan trisiklik antidepresan bir ilaçtır. Çalışmamızın amacı amitriptilinin indüklediği QT uzaması ve miyokardiyal hasarda selektif mitokondriyal KATP kanal açıcı olan nikorandilin koruyucu etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 39 adet sıçan kullanıldı. Ön çalışmada amitriptilinin QT intervalini uzatan intraperitoneal (i.p.) dozunun saptanması için 9 adet sıçan kullanıldı. Bu doz 75 mg/kg, i.p. olarak bulundu (p0.05). 5-HD uygulaması ise amitriptilinin indüklediği elektrokardiyografik, biokimyasal ve histomorfolojik değişiklikler üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadı (p>0.05). Sonuçlarımız, seçici bir mito-KATP kanal açıcı olan nikorandilin, amitriptilin indüklediği QT uzaması ve miyokardiyal hasarda koruyucu bir rol oynadığını göstermektedir. Nikorandilin kardiyoprotektif etkisinde mito-KATP kanal açıcı etkisi ve anti-apoptotik etkisi rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Amitriptyline is a tricyclic antidepressant drug with high cardiac toxicity potential and causes QT prolongation. The aim of this study is to evaluate the protective effect of nicorandil, a selective mito-KATP channel opener, on the QT prolongation and myocardial damage induced by amitriptyline. Experiments were carried out on 39 rats. In the preliminary study, 9 rats were used to determine the intraperitoneal (i.p) dose of amitriptyline that prolongs the QT interval. That dose was found as 75 mg/kg, i.p. (p0.05). On the other hand, 5-HD administration did not make a significant difference on electrocardiographic, biochemical and histomorphological changes induced by amitriptyline (p>0.05). Our results suggest that nicorandil, a selective mito-KATP channel opener, plays a protective role in amitriptyline induced QT prolongation and myocardial damage. Mito-KATP channel-opening and anti-apoptotic effects may play a role in the cardioprotective effect of nicorandil.