Investigation of global genome repair genes polymorphism in patients with ovarian cancer in the Turkish population
Türk popülasyonunda over kanserli hastalarda global genom onarım genleri polimorfizminin araştırılması
- Tez No: 814307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yumurtalık Kanseri, Nükleotid Eksizyon Onarımı, XPC rs2228001, DDB2 rs830083, Ovarian Cancer, Nucleotide Excision Repair, XPC rs2228001, DDB2 rs830083
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Barham, S. (2023). Türk Popülasyonunda Over Kanserli Hastalarda Global Genom Onarım Genleri Polimorfizminin Araştırılması. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Tıp Anabilim Dalı. Yüksek lisans tezi, İstanbul. AMAÇ: Türk popülasyonunda XPC rs2228001 ve DDB2 rs830083 polimorfizmi ile yumurtalık kanseri (YK) duyarlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmak. GEREÇ ve YÖNTEMLER: TaqmanR SNP Genotyping Assays and BioScience (ABI) 7500 gerçek zamanlı PCR sistemi, XPC ve DDB2 genlerinin tek nükleotid polimorfizmlerini (SNP'ler) genotiplemek için kullanılacaktır. İstatistiksel analiz SPSS versiyon 27.0 kullanılarak yapılacaktır. Bu çalışma 103 YK hastası ve 104 sağlıklı bireyden oluşan bir grubu içerecektir. SONUÇ: XPC rs2228001 aracılığıyla, homozigot TT genotipine sahip bireyler daha düşük YK insidansına sahipti (OR 0,511, CI %95 0,261 - 1,003), GG polimorfizmi olan bireylere kıyasla daha yüksek YK riskine sahipti (OR 1,980, CI %95 1,044) - 3.754). Ayrıca, T aleli, anlamlı ilişki ile azalmış YK insidansı ile bağlantılıydı (p-değeri = 0.035). DDB2 rs830083 homozigot GC genotipinin YK riski daha düşükken (OR 0,521, CI %95 0,282 - 0,961), CC polimorfizmi olan bireylerde YK riski daha yüksekti (OR 1,895, CI %95 1,033 - 3,476). G aleli ise 2 kat ile daha düşük bir YK insidansı ile bağlantılıydı. SONUÇ: Türk popülasyonunda XPC rs2228001 ve DDB2 rs830083 genleri ile YK duyarlılığı arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmadır. Bu bulgular, hastalıklarda DNA onarım sistemlerinin önemine odaklanarak, YK duyarlılığı ile ilişkili genetik faktörler hakkında daha fazla fikir vermektedir. Bu bulguları daha çeşitli ve daha büyük popülasyonlarda doğrulamak için daha doğru risk değerlendirmesine izin verecek ve muhtemelen YK hastaları için belirli tedavi seçeneklerini yönlendirecek ek araştırmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Barham, S. (2023). Investigation of Global Genome Repair Genes Polymorphism in Patients with Ovarian Cancer in the Turkish Population. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Molecular Medicine. MSc thesis, Istanbul. AIM: Investigate the relation between XPC rs2228001 and DDB2 rs830083 polymorphism with ovarian cancer (OC) susceptibility in the Turkish population. MATERIAL and METHODS: TaqmanR SNP Genotyping Assays and BioScience (ABI) 7500 real-time PCR system will used to genotype the single nucleotide polymorphisms (SNPs) of the XPC and DDB2 genes. Statistical analysis will be performed using SPSS version 27.0. This study will involve a group of 103 OC patients and 104 healthy individuals. RESULT: Through the XPC rs2228001 individuals with the homozygous TT genotype had a lower incidence of OC (OR 0.511, CI 95% 0.261 - 1.003) compared to individuals with the GG polymorphism had a greater risk of OC (OR 1.980, CI 95% 1.044 - 3.754). Also, the T allele was linked to a reduced incidence of OC with significant association (p-value = 0.035). While the DDB2 rs830083 homozygous GC genotype had a lower risk of OC (OR 0.521, CI 95% 0.282 - 0.961) compared to individuals with the CC polymorphism had a higher risk of OC (OR 1.895, CI 95% 1.033 - 3.476). While the G allele was linked to a lower incidence of OC with 2 fold. CONCLUSION: It is the first study that investigating the relation between XPC rs2228001 and DDB2 rs830083 genes with OC susceptibility in Turkish populations. These findings give more insight into the genetic factors associated with OC susceptibility, focusing on the importance of DNA repair systems in diseases. Additional research is required to validate these findings in more diverse and larger populations, allowing for more accurate risk assessment and possibly directing particular treatment options for OC patients.